
Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Wat is het en hoe werkt het?
Ben je een hobby kok die op zoek is naar de perfecte manier om voedsel te bereiden? Dan is koken met een sous vide misschien wel iets voor jou! Een sous vide is een apparaat waarmee je voedsel langzaam kunt laten garen. Het voedsel wordt hierbij eerst gevacumeerd en in een bak met water gebracht. Het water wordt vervolgens op de ideale temperatuur gehouden om jouw stukje vlees, groente of vis perfect te laten garen. Eindresultaat? Super eenvoudig restaurant waardige gerechten op tafel zetten en blije eters!
Koken met een sous vide is niet alleen makkelijk, maar je krijgt er ook echt perfecte resultaten mee. Het voordeel van deze methode is dat het voedsel niet uitdroogt of verbrandt. Het vocht kan namelijk nergens heen omdat het voedsel vacuüm verpakt is. Zo kun je zelfs de meest dikke stukken vlees makkelijk gaar krijgen zonder dat deze zal uitdrogen. Daarnaast heb je amper omkijken naar het apparaat terwijl deze bezig is, Ideaal toch?
Wanneer je interesse hebt in koken met een sous vide, raden we je aan om eens rond te kijken naar welk apparaat bij jouw past. Er zijn verschillende soorten en maten op de markt die elk hun eigen prijskaartje hebben. Wanneer je er een wilt aanschaffen, is het dus belangrijk dat je goed weet waarvoor je hem wilt gebruiken. Als je bijvoorbeeld veel vlees wilt garen, dan is een groter apparaat misschien beter voor jou. Kies in ieder geval altijd voor een merk waarvan je weet dat hij van goede kwaliteit is!
Momenteel zijn er twee soorten sous vides op de markt, namelijk: Het traditionele sous vide apparaat en de nieuwere sous vide stick. Beide apparaten zorgen ervoor dat je voedsel perfect gaar is, maar er zitten wel degelijk verschillen tussen de twee.
Het traditionele sous vide apparaat is eigenlijk gewoon een waterbad. Je plaatst het apparaat op het aanrecht en vult deze met water uit de kraan. Vervolgens doe je een vacuümzak met voedsel in het waterbad en sluit je de machine af. De machine regelt dan automatisch de temperatuur van het water, waardoor je voedsel precies de temperatuur bereikt die je wilt! niet meer, niet minder. Voordelen van dit type:
Enkele van deze voordelen zijn ook meteen het nadeel . Het is namelijk een behoorlijk apparaat die op het aanrecht staat. Daarnaast zorgt de hoogwaardige kwaliteit ook voor een wat hoger prijskaartje. Voor de hobby kok niet onze eerst keuze maar het is zeker top kwaliteit spul!
Het principe van de sous vide stick is eigenlijk hetzelfde alleen dan compact. In plaats van het gebruiken van een groot apparaat, hang je deze stick gewoon aan de rand van een pan of bak met water erin. Ook hier wordt een vacuümzak met voedsel in water geplaatst. De stick regelt vervolgens automatisch de temperatuur van het water, waardoor ook hier weer je voedsel precies de juiste temperatuur krijgt - geen seconde langer of korter. Het voordeel:
Wat nadelen aan de sous vide stick is dat je wel echt een grote pan of bak nodig hebt. Zo is een pan van 2-3 liter net niet voldoende bij de meeste sticks. Daarnaast zijn er tal van sticks op de markt en is door de bomen het bos niet meer te zien. Interesse in een goede sous vide stick? Check dan onze onafhankelijk sous vide stick top 5!