Eetinfo logo

Beste geteste pizza oven voor buiten (2024)

Pizza oven voor buiten aan het testen

Wie is er geen fan van? Een echte Italiaanse pizza met super krokante korst en perfect gesmolten kaas. Maar om dit resultaat te krijgen moet je wel de juiste temperatuur kunnen bereiken. Helaas is dit met een standaard oven niet goed te doen. Het resultaat? Een plaatpizza met zompige bodem en een veel te bruine korst. De oplossing ? Een pizza oven buiten!

Naast dat de pizza’s vele malen lekkerder worden, heb je geen last van de geur van een aangebrande bakplaat, kun je een rooksmaak toevoegen én kun je meerdere gerechten in de oven klaarmaken (brood, ovenschotels, etc.). Daarnaast ben je heerlijk buiten bezig en is de buiten oven een echte eyecatcher. 

Om een goede selectie te maken heb ik zelf eerst onderzocht en getest wat voor soort pizza oven het best geschikt is voor buiten. In het blog gedeelte vind je hier meer info over. Ik zal hier dieper ingaan op de volgende onderwerpen:

  • Materialen van een pizza oven voor buiten
  • Gebruiksgemakken
  • Type brandstoffen die je kunt gebruiken

Voor de mensen die minder tijd hebben hieronder meteen mijn persoonlijke selectie pizza ovens voor buiten:

Selectie: Beste Pizza Oven Buiten (2024)

Waar je op moet letten het aanschaffen van een pizza oven buiten.

Wanneer je gaat zoeken naar een pizza oven buiten kom je enorm veel verschillende producten tegen. Zo zijn er ovens van €100,- maar zijn er ook ovens van €1000,- of meer. Zijn de verschillen tussen deze pizza ovens dan zo groot? En waar ligt dat dan precies aan? Op deze vragen ga ik een duidelijk antwoord geven zodat jij de beste pizza oven koopt die bij jouw eisen past.

Inhoudsopgave

Welk materiaal is het beste geschikt voor een pizza oven buiten?

Het materiaal van de pizzaoven bepaald natuurlijk het grootste deel van de prijs. Het is voor fabrikanten daarom ook aantrekkelijk om te besparen op deze materialen. Dit kan zijn om een voordelig product op de markt te brengen, maar ook om meer winst te kunnen maken. Dit zal hoe dan ook ten koste gaan van de kwaliteit van zowel de oven als de uiteindelijke pizza. Mijn eerste advies is daarom om niet het goedkoopste van de goedkoopste oven te kopen. In mijn top 4 hierboven heb ik rekening gehouden met verschillende budgetten.

Wat me is opgevallen is dat er verschillende soorten pizza ovens te koop zijn die verschillende materialen bevatten. Per materiaal ga ik bekijken wat het effect is op de kwaliteit van zowel de oven als de pizza.

Plaatstaal

Het eerste materiaal waar ik naar wil kijken is plaatstaal. Best een groot aandeel van de pizza ovens buiten bestaan uit plaatstaal. Eerlijk gezegd verbaasd me dit niet zo omdat er veel barbecues en buitenkachels ook zijn gemaakt van plaatstaal.

Veel mensen zullen dus niet per sé het negatieve van plaatstaal inzien aangezien deze oven er super strak uitzien én ook nog scherp geprijsd zijn. Toch ben ik van mening dat plaatstaal helemaal niet zo’n geschikt materiaal is voor een pizza oven, tenzij dit hoge kwaliteit staal is en het een wat dikkere plaat is. Helaas is dit uiteraard niet het geval bij vele van deze ovens.

De pizza ovens die ik absoluut afraadt zijn de goedkopere ovens van plaatstaal, zonder keramische binnenlaag. Deze ovens zijn eigenlijk meer een bbq of kachel met een plateau om een pizza op te leggen. Omdat plaatstaal een hoog warmtegeleidend vermogen heeft, warmt de gehele oven in korte tijd op tot een gloeiend heet stuk metaal. Niet alleen verlies je hierdoor ontzettend veel warmte aan de omgeving en verstook je veel hout, ook de temperatuur in de ketel is niet optimaal en onstabiel. De warmte gaat namelijk in het metaal zitten terwijl je deze liever weerkaatst naar de pizza. Voor een kachel of buiten haard is dit ideaal maar niet voor een pizza oven.

Tot slot is dun plaatstaal niet handig omdat dit flink uitzet wanneer deze warm wordt. De buitenoven trekt hierdoor snel krom en de verf bladdert af. Hierdoor gaat het staal na een tijd roesten wat ook niet echt handig is voor de buitenoven (tenzij je deze look mooi vindt). In meerdere reviews heb ik het bovenstaande verhaal gelezen en tot mijn grote schrik zijn er meerdere vergelijkingssites die deze ovens als #1 bestempelen. Mijn advies is het tegenovergestelde: Koop geen goedkope (dun) stalen buitenoven want deze kun je na één seizoen bij het oud ijzer zetten. 

Keramiek

Een ander materiaal wat veel gebruikt wordt bij pizza ovens is keramiek. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat pizza ovens “steenovens” worden genoemd. Deze materiaalkeuze heeft  alles te maken met de geschiedenis van de traditionele pizza ovens, staal was destijds een stuk schaarser en RVS niet eens ontwikkeld. Daarnaast is keramiek uitermate geschikt voor het bouwen van een oven omdat het makkelijk te verwerken is.

Keramiek (klei en/of steen) is een zeer slechte warmtegeleider en dat is precies de reden waarom dit zo geschikt is als pizza oven buiten. De warmte die door de brandstof wordt opgewekt blijft namelijk heel goed in de oven in plaats van in het materiaal. Door de isolerende werking van het keramiek is er daarom ook een stuk minder brandstof nodig en kan er makkelijk een hoge temperatuur bereikt worden. 

Helaas heeft keramiek ook nadelen voor buiten. Keramiek is namelijk behoorlijk poreus waardoor er makkelijk micro-organisme  (zoals algen) op gaan groeien. Op zich is dat kwa gezondheid niet zo erg want bij het warm stoken van de oven gaan ze allemaal dood. Het is vooral vervelend voor de buitenkant van de oven, deze zal in de winter namelijk groen uitslaan door de algen. Daarnaast wordt ook olie makkelijk opgezogen door het keramiek waardoor een olievlek ontstaat die niet schoon te krijgen is. De oplossing? bekleden met tegeltjes, glazuur of metaal.

RVS

RVS lijkt in veel eigenschappen op plaatstaal wat natuurlijk niet gek is, het is namelijk allebei een legering met o.a. koolstof en ijzer. Net als plaatstaal is RVS een goede warmtegeleider en gaat er veel warmte verloren via het metaal. Niet per se geschikt als pizza oven dus. Toch heeft RVS als voordeel dat het bestand is tegen corrosie en dus veel beter geschikt is voor buiten. Daarnaast is RVS heel goed schoon te maken en geeft het een luxe desgin aan de oven. Om deze reden wordt RVS vaak als buitenkant gebruikt van een keramische oven.

Welke pizza oven buiten is het makkelijkst in gebruik?

Gebruiksgemak is een heel belangrijk punt naar mijn mening. Wanneer de oven namelijk niet makkelijk in gebruik is, zal deze ook minder gebruikt worden. 

Eerder heb ik het gehad over de plaatstaal pizza ovens (op wieltjes). Het is op zich erg handig dat deze oven wieltjes heeft, want het is een behoorlijk apparaat. Door het plaatstaal is het niet verstandig de oven buiten te laten laten staan want dan gaat deze roesten. Er is dus wel opslagruimte nodig ergens in een schuur of tuinhuis. Dit vind ik zelf nogal een nadeel omdat het een groot apparaat is, heb je echter ruimte genoeg is dit geen probleem. Wat ik een groter nadeel vind is het plateau waar de pizza opgelegd moet worden. Dit plateau zit namelijk recht boven de hittebron en dat is niet ideaal. Liever hebben we bij het bakken van pizza de warmte via de zij- of bovenkant zodat de pizza niet aanbrandt aan de onderkant. Mijn eerst tip hierbij dus: Kijk vanaf welke kant de warmte komt.

Zelf ben ik meer fan van de RVS pizza ovens met keramische binnenkant. Door het RVS in de pizza oven erg geschikt voor buiten, je zou hem dus buiten kunnen laten staan (of onder een overkapping) zonder dat deze gaat roesten. Daarnaast is RVS makkelijk schoon te maken. 

Vaak hebben deze RVS ovens ook onderdelen die er makkelijk af te halen zijn zoals de schoorsteen en de poten. Hierdoor is opbergen ook geen probleem en heb je relatief weinig ruimte nodig om de oven op te bergen. Dit geldt wel meer voor de tafelmodellen, ze zijn er namelijk ook in grootformaat. Die kun je beter op een plek laten staan. 

Een ander punt om rekening mee te houden is het kookoppervlak. Bij de tafelmodellen is deze meestal 30-35 cm doorsnede wat prima is voor één pizza. Door de hoge temperatuur is een pizza binnen enkele minuten klaar dus dat hoeft geen probleem te zijn. Ga je echter voor grotere groepen bakken, dan zijn ze echt te klein en heb je wellicht een plateau van 60x60cm nodig wat goed is voor 4 pizza’s! Kijk hierbij dus wat je zelf handig vindt.

Tot slot is het belangrijk hoe de brandstof kan worden toegevoegd en hoe het eventuele as kan worden afgevoerd. Het is namelijk handig als het as in een bak wordt opgevangen welke je na gebruik meteen kunt legen. Ook het toevoegen van hout moet op een makkelijke manier kunnen. De meeste pizza ovens hebben daar een speciaal luikje voor aan de achter- of bovenkant. Dit is tevens ook een stuk veiliger dan via de voorkant van de pizzaoven.

Welke brandstoffen zijn er?

Het is vooraf handig om te kijken welke warmtebron je wilt gaan gebruiken; gas of hout. Beide brandstoffen hebben hun voor- en nadelen. 

Hout

De meest klassieke manier is het gebruik van hout als warmtebron. Hierbij kan er gebruik gemaakt worden van gedroogd hout, houtskool of pellets. Pellets zijn geperste brokjes hout die gemaakt kunnen worden van “afvalhout”. Deze pellets zijn erg duurzaam en worden gemaakt zonder toevoeging van andere stoffen. Daarnaast branden de pellets zeer goed waardoor een hoge temperatuur bereikt kan worden. 

Het voordeel van hout is dat het een rooksmaak aan de pizza geeft. Deze rooksmaak is totaal niet overheersend en geeft diepte aan de pizza. Het nadeel is wel dat je gegarandeerd naar rook stinkt na gebruik van deze pizzaovens. Een douchebeurt is dus altijd nodig na een avondje pizza bakken. Een ander nadeel is het aansteken van het hout, dit kan namelijk best wat tijd in beslag nemen ten opzicht van gas.

Gas

Uiteraard is het ook mogelijk een pizza oven op gas te stoken. Dit geeft geen rooksmaak maar levert nog steeds een overheerlijke pizza als resultaat. Het voordeel van gas is dat het erg snel aan te steken is en je dus weinig tijd kwijt bent. Daarnaast brandt gas ook volledig waardoor er nauwelijks roetvorming is. Dit is ideaal voor mensen die bijvoorbeeld OCD hebben of snel last hebben van de luchtwegen. Daarnaast blijft de oven ook een stuk schoner aan de binnenkant. 

Veel houtgestookte pizza ovens kunnen ook uitgebreidt worden met een gasaansluiting (gasmodule), dit kost echter altijd extra geld. Twijfel je dus over het type brandstof? Koop dan gewoon een hybride pizza oven die zowel op hout als op gas gestookt kan worden.

Conclusie

Wat is de beste pizza oven buiten?

Dat is een keramische pizza oven met een RVS buitenkant. Het keramiek zorgt ervoor dat de warmte in de oven blijft en dat hierdoor weinig brandstof nodig is. Het RVS vormt een goede beschermlaag die makkelijk schoon te maken is, niet roest en dus uitermate geschikt is voor buiten.

Wat de grootte van de pizzaoven betreft is dit afhankelijk van de ruimte die je buiten hebt en voor hoeveel personen je wilt gaan bakken. Daarnaast kan het zijn dat je de pizzaoven na gebruik liever binnen zet. Hierbij is het handig als de eventuele schoorsteen en pootjes ingeklapt kunnen worden om opbergruimte te besparen.

Tot slot zijn zowel gasgestookte als houtgestookte pizza ovens geschikt voor buiten. De voorkeur is een kwestie van smaak. Hout geeft een authentieke rooksmaak maar geeft ook roet af aan de lucht en “stinkt” (meningen verschillen hierover). Gas brandt een stuk schoner maar geeft minder smaak af aan de pizza. Bij twijfel zou je kunnen kiezen voor een hybride pizza oven die zowel op hout als op gas kan branden.

Meer info over Pizza

Zelf pizza bakken

In de pizzahub vind je allerlei informatie over het maken van de perfecte pizza. Je vindt hier recepten, tips, review en nog veel meer!

 Ga meteen naar de pizza blogs