Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.

Akkoord
Niet akkoord

Beste Wadjan inductie 

Onafhankelijke test

wokpan met geroerbakte groente

Een wok of wadjan (niet hetzelfde) is een grote, ronde en diepe pan die ideaal is voor de bereiding van een eenpansgerecht. In Azië wordt veelvuldig gebruik gemaakt van een wok of wadjan omdat deze ideaal te gebruiken zijn op open vuur. De pannen kunnen dus commercieel worden ingezet om bijvoorbeeld streetfood te bereiden maar zijn ook ideaal voor grote families/ genootschappen.

Graag wil ik kijken wat het verschil is tussen een Wadjan en een wokpan. Daarnaast leg ik uit of een Wadjan/ Wokpan geschikt is voor inductie.

Beste Wokpan of Wadjan inductie (2023)

#1 Tefal Virtuoso - Wokpan - Ø28 cm

Beste RVS wokpan!

Tefal virtuoso wokpan o28 cm 64e08b60ec23e

Deze wokpan/ Wadjan is de beste koop in 2023 en biedt het beste van twee werelden! Zo kan met deze pan een hoge temperatuur bereikt worden wat ideaal is voor wokken maar kan de pan ook perfect op lage temperatuur blijven om te stoven of sudderen. 

Het hoogwaardige RVS zorgt ervoor dat de pan tientallen jaren mee kan! Aangezien er geen anti-aanbaklaag aanwezig is kunnen metalen spatels zonder enige problemen gebruikt worden en beschadigd de pan hier niet door! Daarnaast is het RVS makkelijk schoon te maken en kan deze prima in de vaatwasser.

Bol.com:   €40,24

TIP:
Bekijk ook deze houten wokspatel

Wokspatel hout 39 cm 64e08c5d9951d

Prijs: €19,-

#2 WMF Wokpan met deksel 36cm

Beste premium wadjan/ wokpan!

Wmf wokpan met deksel1280x0 64e088c1bbf18

Deze WMF wokpan is met zijn 36cm diameter echt het neusje van de zalm. Niet alleen biedt deze pan een super mooi hoogglas design, de pan is ook van z sterk en onderhoudsvrij RVS! Geen gezeur meer met een beschadigde anti-aanbaklaag of een kromgetrokken bodem. Gebruik dus gewoon metalen spatel of lepels, het maakt allemaal niet uit. Een pan zoals in restaurants! Perfect voor de échte koks onder ons.

Bol.com:   €145,95

TIP:
Bekijk ook de hittebestendige wokspatel en soeplepel

Rvs wokspatel en soeplepel 64e08965d4316

Prijs: €69,-

#3 Valhal gietijzeren Wadjan 36cm

Beste gietijzeren Wadjan!

Jay hill wokpan wadjan gietijzer1280x0 64e088c011eff

Deze traditionele gietijzeren wadjan is precies wat je zoekt voor het maken van currys en stoofgerechten! Omdat deze pan volledig van gietijzer is kan deze op elk soort warmtebron en is deze uitermate geschikt voor open vuur. Zo is de pan zowel indoor als outdoor bruikbaar! 

Gietijzer is super duurzaam en extreem warmtevast. Houdt er wel rekening mee dat deze pannen zwaar en niet-vaatwasserbestendig zijn. Ondanks dat is dit een geweldige pan voor binnen én buiten.

 

Bol.com:   €52,43

TIP:
The Windmill conditioner voor gietijzer

The windmill conditioner voor gietijzer 64e08ee80c53a

Prijs: €20,90

#4 Tefal Ultimate Wokpan 28cm

Met anti-aanbaklaag!

Tefal ultimate wokpan1280x0 64e088c007288

Met deze wokpan van tefal is wokken echt een eitje. De rode zone in het midden geeft precies aan wanneer de pan warm is. Door de platte bodem is deze pan uitermate geschikt voor een inductiekookplaat. Gebruik hierbij wel een kookzone met een diameter van minimaal 28cm voor het beste resultaat!

De anti-aanbaklaag van deze pan is extra krasbestendig dankzij titanium deeltjes in de coating. Zo ben je verzekerd van een krasvrije pa die niet snel aanbakt.

Bol.com:   €48,-

TIP:
Bekijk het bijpassende deksel

Tefal glazen deksel o 28 cm 64e08eeac3b94

Prijs: €18,99

Is een wok en een wadjan hetzelfde?

Als we terug gaan naar de oorsprong van deze pannen zijn de absoluut niet hetzelfde. Toch zijn er tegenwoordig pannen die een beetje van beide hebben (verderop meer info hieronder). Graag wil ik eerst even naar traditionele pannen kijken om uit te kunnen leggen wat nu precies het verschil is. 

Wadjan

Zo is de wadjan een pan die is ontworpen in Indonesië. De oorspronkelijke Wadjan is een robuuste zware gietijzeren ronde pan waar vanalles op kan worden bereid. Omdat deze pan goed geschikt is om in te sudderen kunnen hier stoofpotten in worden bereid en kan er rijst in gebakken worden. Gietijzer is een erg veelzijdig metaal waar je eigenlijk alles wel op kan bereiden. Beeld je dus een grote ronde pan in vol met rijst en heerlijke (gestoofde) saus met groente en vlees waar een grote familie mee gevoed kan worden.

Wok

De wok is een chinese pan die, zoals de naam als doet vermoeden, ideaal is om te wokken. In Nederland spreken we ook wel van roerbakken in plaats van wokken. Ideaal bij roerbakken is het snel behalen van een hoge temperatuur om groente, vlees en/of noedels snel te garen. Omdat dit een snelle garing is worden er vaak dunne strookjes/ stukjes van de groente, vlees of vis gesneden. Noedels zijn van zichzelf al erg dun en daarom dus uitermate geschikt om te wokken. De wokpan is gemaakt van dun metaal, dit is nodig om een snelle stijging van de temperatuur te krijgen. De pannen worden dan ook vaak op open vuur gebruikt en zijn dus ideaal voor de bereiding van streetfood. Of de wokpan geschikt is voor inductie is dus een goede vraag, ze zijn namelijk ontwikkeld voor open vuur.

De Wadjan/ wok van tegenwoordig: Hetzelfde product?

Bovenstaand geef ik stellig aan dat een wadjan en wok niet hetzelfde zijn. Hiermee bedoel ik vooral de oorspronkelijke, traditionele pannen. Nu, jaren later, is er een soort spectrum ontstaan tussen de twee en dit heeft alles te maken met de ronde, diepe vorm van de pan, hier kom ik zo nog even op terug. Wat er is gebeurd is dat de pannen commercieel zijn gemaakt zodat ze multi inzetbaar zijn in de keuken. Zo heb je de wadjan of wok met een platte bodem, worden ze van verschillende soorten metaal gemaakt van weer verschillende diktes. Met andere woorden zijn er wokpannen die op een wadjan lijken en andersom. Ook zijn er pannen die ergens in het midden uitkomen… Super verwarrend en onoverzichtelijk dus. Want welke moet je nu kopen? En is zowel de Wadjan als de wokpan geschikt voor inductie?

Het Wadjan / Wok spectrum

Zoals hierboven aangegeven is er een spectrum ontstaan tussen een Wadjan en een Wok. Dit is puur uit commerciële doeleinden zo ontstaan. Om het overzichtelijker te maken heb ik het spectrum ontworpen om de verschillende pannen en toepassingen uit te splitsen. Beginnend met de materialen waarvan de pannen gemaakt kunnen zijn:

Hierboven is links de traditionele Wadjan te zien en rechts de traditionele Wok. In heel het spectrum zijn pannen te vinden die er ongeveer hetzelfde uitzien: ronde diepe vorm, platte of ronde bodem. Soms meer Wok, soms meer Wadjan. Niet heel handig om dit als uitgangspunt te nemen bij het kopen van een Wadjan/Wok. 

Om het makkelijker te maken heb ik hetzelfde spectrum gepakt en hier een aantal toepassingen van de pannen onder gezet. Dus waar zijn de pannen uitermate geschikt voor. LET OP: Dit zijn de ideale omstandigheden voor deze toepassing. Sommige toepassingen zijn in heel het spectrum toepasbaar (alleen dus minder goed.

Kijk bij het kiezen van een Wadjan/ Wok dus echt naar de toepassing die je veel gaat gebruiken. Wil je dus gaan roerbakken, kies een traditionele Wok. Wil je liever curries maken, stoven en sudderen? Kies dan voor een traditionele Wadjan. Wil je eigenlijk van alles wat? Koop dan iets ertussen in! Kijk hierbij naar het materiaal waarvan de Wadjan / Wok gemaakt is (zie wadjan / wok spectrum).

Is een Wokpan of Wadjan geschikt voor inductie?

Tegenwoordig kunnen de meeste pannen wel op inductie. Hierbij moet je vooral kijken naar de bodem van de pan en het materiaal. Alle magnetische metalen kunnen op inductie! De materialen die ik bij deze pannen ben tegengekomen zijn allemaal magnetisch. Het is vooral cruciaal dat de bodem plat is. Een inductie Wokpan of Wadjan is dus prima mogelijk. Daarnaast staat er altijd in de advertentie aangegeven of de pan geschikt is voor inductie of niet. Kies dus eerst het type pan die je wilt met behulp van de bovenste info en check vervolgens of de bodem plat is. Wel wil ik hierbij aangeven dat een traditionele wok altijd een ronde bodem heeft. Deze is dus nooit geschikt voor inductie tenzij de inductieplaat hier een speciale pit voor heeft.

Beste koekenpan inductie: Test 2023

In deze test heb ik gekeken naar de beste koekenpannenset voor inductie koken. Daarnaast is er nog extra informatie beschikbaar waar je op moet letten bij het kopen van een koekenpan.

Ontvang regelmatig interessante info over eten en kookgerei!