Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.

Akkoord
Niet akkoord

Beste koekenpan inductie: Top 5 (2023)

Onafhankelijke test

Video: Invigor

Een koekenpan voor inductie kopen? Dat kan een hele opgave zijn met al die verschillende soorten pannen. Want hoe vind je nu de beste koekenpan inductie? En waarom is een duurdere koekenpan eigenlijk beter dan een goedkope koekenpan? Ik zocht het tot op de bodem voor je uit en teste daarbij verschillende koekenpannen voor inductie. Het resultaat vind je in de video hierboven (speelt af na klikken). Toch liever mijn onderzoek lezen? Klik dan op "Lees meer" hieronder!

Meteen de conclusie? Hieronder vind je mijn selectie van de beste koekenpannen voor inductie.

Beste koekenpan inductie 2023

tefal intuition

#1 Tefal Intuition RVS - Ø 28 cm

Beste RVS pan met anti-aanbaklaag!

Deze RVS Koekenpan van Tefal is de beste koekenpan inductie. Dit heeft alles te maken met het hoogwaardige RVS wat een stabiele warmtegeleiding geeft, niet krom trekt en extra vaatwasserbestendig is.

Dankzij de 100% veilige anti-aanbaklaag is er weinig olie of boter nodig en ben je dus extra gezond bezig. Daarnaast bevat de pan een rode indicator die precies aangeeft wanneer de perfecte temperatuur is bereikt. Doe jezelf daarom een plezier en ga voor kwaliteit. Want geloof mij, dat ga je écht merken. 

Fissler Steelux Pro Koekenpan

#2 Fissler Steelux Pro - Ø 28 cm

Beste premium koekepan 2023!

Deze Fissler RVS koekenpan is echte topkwaliteit. Deze professionele koekenpan heeft alles te bieden wat je nodig hebt! Of je nu wilt bakken, braden of schroeien, deze pan kan het allemaal. Zelfs sausjes maken en gieten gaat ideaal door de gelaserde meetschaal en de afgeronde gietrand.

Het hoogwaardige 18/10 RVS maakt de pan krasbestendig, vaatwasserbestendig én ovenbestendig (tot 220°C). Geen kapotte anti-aanbaklaag meer maar een pan die makkelijk 25 jaar  mee gaat! Super duurzaam dus.

Bekijk snel de prijs hieronder bij:

GreenPan Brussels Koekenpan - Ø28 cm

#3 GreenPan Brussels PFAS-vrij 

Beste aluminium koekenpan!

Met deze kwalitatieve aluminium koekenpan van maarliefs 28cm Ø, ben je verzekerd van een goede warmteverdeling en topkwaliteit.

Danzij de harde keramische anti-aanbaklaag is de pan zelfs bestand tegen metalen spatels en lepels. Weg dus met al die kunststof spatels en micro-plastics. Geen zorgen meer over een kapotte anti-aanbaklaag maar een pan die jarenlang goed blijft!

Bekijk snel de prijs hieronder bij:

Greenchef vintage beste koekenpan inductie

#4 GreenChef  Koekenpan inductie

Meest duurzame koekenpan!

Deze aluminium koekenpan ziet er niet alleen mooi uit door het vintage design maar is ook super duurzaam geproduceerd. Door de dikte van het aluminium heeft de koekenpan een stabiele temperatuur verdeling en koelt deze niet te snel af.

Met een extra harde keramische anti-aanbaklaag is de pan beschermd tegen krassen én is het mogelijk om te bakken zonder olie.  Lekker gezond dus bezig dus! Ook kan de pan prima in de vaatwasser en is het aluminium goed bedekt met een beschermende coating. Kies dus voor duurzaamheid met deze pan die jaren lang goed blijft.

Bekijk snel de prijs hieronder bij:

Hoe selecteer ik de beste koekenpan inductie?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het aankopen van een inductie koekenpan. Niet elk materiaal is namelijk geschikt voor een inductie kookplaat en je wilt natuurlijk wel de beste koekenpan voor inductie zodat je voorlopig vooruit kunt. Het is dus van belang een aantal zaken te checken:

Geschikt voor inductie

Niet elke koekenpan is geschikt voor inductie. Een inductiekookplaat levert namelijk zelf geen warmte zoals een gasfornuis of keramische kookplaat. Een inductiekookplaat transporteert namelijk energie via een magnetisch veld naar de onderkant van de desbetreffende pan. De bodem van de pan wordt hierdoor warm, vandaar dat er dus weinig energie verloren gaat. 

Omdat de inductiekookplaat dus zelf niet warm wordt en gebruik maakt van een magnetisch veld, moet het materiaal van de pan hiervoor geschikt zijn. Dit kun je controleren door de aanwezigheid van het volgende symbool: 

Dit symbool is terug te vinden op de verpakking van de pan, op de pan zelf of in de advertentie. Controleer dus of de koekenpan geschikt is voor inductie. 

Bodem en afmeting

Omdat een inductiekookplaat met een magnetisch veld werkt, heeft deze een bepaald bereik. Het is hierbij belangrijk dat de bodem van de pan zo goed mogelijk contact maakt met de kookplaat. Een ronde wokpan is dus ongeschikt voor inductie tenzij de kookplaat hiervoor een speciale holte heeft. 

Naast het contact met de plaat heeft ook elke inductie zone een bepaalde diameter. We nemen als voorbeeld even een ronde zone met een diameter van 25 cm. Dit betekend dat deze zone contact maakt met 25 cm van de bodem van de pan. Dus stel je hebt een koekenpan van 27 cm, dan wordt 25 cm gelijkmatig warm en 2 cm warmt langzaam op door geleiding van het metaal. In dit geval is dat prima te doen maar je kunt je voorstellen dat een pan van 30 cm minder handig is.

Wat is het beste materiaal voor een koekenpan voor inductie?

Veel mensen denken dat een koekenpan gewoon een koekenpan is maar dat is absoluut niet zo! Er zijn verschillende metalen waar een inductie koekenpan van gemaakt kan zijn. Deze metalen gaan allemaal anders om met warmte en hebben dus enorm invloed op het eindresultaat van hetgeen dat gebakken wordt. Hieronder een opsomming van metalen die we tegenkomen en hun voor- en nadelen bij gebruik.

Aluminium

De meeste (inductie) koekenpannen die ik tegenkom zijn van aluminium. Aluminium is goedkoop en heeft een hoge warmtegeleidbaarheid. Deze warmtegeleidbaarheid houdt in dat de pan erg snel warm wordt en dat je vrijwel meteen kunt beginnen met bakken. Dat is toch een voordeel? Klopt! maar ook een groot nadeel, de pan koelt namelijk ook snel af door deze eigenschap. Wanneer ik dus een een relatief koude biefstuk op de warme pan leg, koelt de pan in een rap tempo af. Het dichtschroeien van vlees gaat dus minder makkelijk tenzij je de kookplaat op vol vermogen zet. Even de voor- en nadelen op een rij:

voordelen

  • Goedkoop
  • Warmt heel snel op

nadelen

  • Koelt heel snel af
  • Zacht materiaal, trekt snel krom
  • Moet goed gecoat zijn voor waterwasser bestendigheid
  • Minder duurzaam

De voor- en nadelen die hierboven zijn beschreven zijn wel afhankelijk van de dikte van de pan. Wanneer de bodem een stuk dikker is zal het aluminium minder snel opwarmen en ook minder snel kromtrekken. De wat duurdere aluminium koekenpannen zijn daarom een stuk dikker waardoor de nadelen flink gereduceerd worden. Goedkope aluminium pannen hebben het tegengestelde effect. Mijn eerlijke mening: laat die goedkope pannen in de winkel liggen! Je doet veel langer met een duurdere pan en de ervaring is vele malen beter.

RVS

Een alternatief die te koop is zijn RVS koekenpannen voor inductie. Hoewel deze pannen wel een stuk duurder zijn vind ik de pannen het fijnst bij dagelijks gebruik

Doordat RVS een wat lagere warmtegeleidbaarheid heeft dan aluminum, warmt deze langzamer op. Het voordeel hiervan is dat de inductie koekenpan goed op temperatuur blijft wanneer ik voedsel toevoeg. Dit geeft een veel stabieler resultaat en mooie gelijkmatige garing. Daarnaast is RVS ook veel duurzamer en vaatwasser bestendig. Enig puntje is dat het vlees snel plakt aan RVS waardoor er veel olie of boter nodig is. Persoonlijk ga ik dus liever voor een RVS koekenpan met anti-aanbaklaag. Hieronder de voor- en nadelen van een RVS koekenpan voor inductie:

Voordelen

  • Relatief duur 
  • Veel boter of olie nodig (tenzij er een anti-aanbaklaag op zit!)
  • Opwarmen duurt langer dan aluminium
  • Kan nikkel in zitten (i.v.m. nikkelallergie)

Nadelen

  • Stabiele temperatuur
  • Trekt niet snel krom
  • Stevig materiaal, deukt niet snel
  • Vaatwasserbestendig
  • Duurzaam

Doordat RVS erg hard is van structuur blijven deze pannen super lang goed. Met een goede RVS pan kun je dus vlot 20 jaar vooruit (mits je er goed mee om gaat). Om de anti-aanbaklaag intact te houden gebruik ik zelf daarom alleen maar kunstof- of houten spatel. Daarnaast stapel ik de pannen met pannenbeschermers ertussen.

Gietijzer

Tot slot, de gietijzeren koekenpannen voor inductie. Deze koekenpannen vind ik persoonlijk een categorie apart. Zelf vind ik gietijzeren pannen namelijk minder geschikt voor dagelijks gebruik. Dit heeft eigenlijk met zowat elke eigenschap van de pan te maken. 

Gietijzer heeft een zeer lage warmtegeleidbaarheid en warmt dus heel langzaam op. Het voordeel hiervan is echter wel dat ze amper afkoelen na het toevoegen van voedsel. Het is dus super goed geschikt om vlees of groente dicht te schroeien of grillstrepen te creëren (bij een grillpan). Je kunt dus een biefstukje of hamburger een lekkere krokante korst geven en dat geeft echt veel smaak! Met deze koekenpannen kan dus echt een hoge kwaliteit bereikt worden, echter zijn ze minder gebruiksvriendelijk! Hieronder zie je waarom:

Voordelen

  • Goedkoper dan RVS
  • Zeer stabiele temperatuur
  • Kan hoge temperatuur bereiken
  • Zeer hard materiaal (deukt, krast of buigt niet)
  • Zeer duurzaam en slijtvast

Nadelen

  • Moet regelmatig behandeld en ingebrand worden
  • Mag niet worden gewassen met zeep 
  • Niet vaatwasser bestendig
  • Geen anti-aanbaklaag
  • Veel olie of boter nodig om aanbakken te voorkomen

Met een gietijzeren koekenpan kun je dus heel goed bakken op hoge temperatuur. Voor het bakken van steak is dit ideaal en wordt er echt veel mooier resultaat behaald ten opzichte van andere koekenpannen! Zeker een meerwaarde dus. Toch zijn deze pannen minder geschikt voor dagelijks gebruik omdat je er veel haken en ogen aanzitten. Dit is wel een persoonlijke mening! Sommige zweren erbij deze pannen elke dag te gebruiken.

Conclusie: Wat is de beste koekenpan inductie?

De beste koekenpan inductie is een koekenpan met een platte bodem. Hierbij moet de bodem van de pan ongeveer dezelfde diameter hebben als de inductiezone van de plaat. Als de bodem een kleinere diameter heeft is dat niet erg, veel te groot echter wel.

Verder is een RVS pan de beste keuze omdat RVS een mooie warmtegeleiding heeft, vaatwasserbestendig is en niet snel deukt of krom trekt. Wél is aan te raden een RVS pan met anti-aanbaklaag te nemen. De pannen zijn een stukje duurder maar gaan uiteindelijk veel langer mee!

Als alternatief voor RVS is ook aluminium een goede keuze mits dit dik aluminium is. Aluminium trekt namelijk snel krom omdat het een zacht metaal is. Daarnaast koelt het snel af wanneer voedsel wordt toegevoegd. Koop dus geen goedkope aluminium pannen omdat deze weinig aluminium bevatten en dus dun zijn. Het resultaat? Wegwerp pannen.

Mijn uiteindelijke advies is dus echt om meer geld uit te geven voor een goede pan omdat deze veel langer mee gaan. Aan het einde van de rit ben je goedkoper uit met één RVS koekenpan dan 5 aluminium koekenpannen van slechte kwaliteit.

Ontvang regelmatig interessante info over eten en kookgerei!