
Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Onafhankelijke test
Video: Invigor
Een koekenpan voor inductie kopen? Dat kan een hele opgave zijn met al die verschillende soorten pannen. Want hoe vind je nu de beste koekenpan inductie? En waarom is een duurdere koekenpan eigenlijk beter dan een goedkope koekenpan? Ik zocht het tot op de bodem voor je uit en teste daarbij verschillende koekenpannen voor inductie. Het resultaat vind je in de video hierboven (speelt af na klikken). Toch liever mijn onderzoek lezen? Klik dan op "Lees meer" hieronder!
Meteen de beste selectie? Hieronder vind je mijn selectie van de beste koekenpannen voor inductie.
Beste koekenpan inductie 2023
Deze RVS Koekenpan van Tefal is de beste koekenpan inductie. Dit heeft alles te maken met het hoogwaardige RVS wat een stabiele warmtegeleiding geeft, niet krom trekt en extra vaatwasserbestendig is.
Dankzij de 100% veilige anti-aanbaklaag is er weinig olie of boter nodig en ben je dus extra gezond bezig. Daarnaast bevat de pan een rode indicator die precies aangeeft wanneer de perfecte temperatuur is bereikt. Doe jezelf daarom een plezier en ga voor kwaliteit. Want geloof mij, dat ga je écht merken.
Prijs: €44,95
Bekijk ook deze koekenpannenset!
Prijs: €149,-
Deze Fissler RVS koekenpan is echte topkwaliteit. Deze professionele koekenpan heeft alles te bieden wat je nodig hebt! Of je nu wilt bakken, braden of schroeien, deze pan kan het allemaal. Zelfs sausjes maken en gieten gaat ideaal door de gelaserde meetschaal en de afgeronde gietrand.
Het hoogwaardige 18/10 RVS maakt de pan krasbestendig, vaatwasserbestendig én ovenbestendig (tot 220°C). Geen kapotte anti-aanbaklaag meer maar een pan die makkelijk 25 jaar mee gaat! Super duurzaam dus.
Prijs: €134,95
Bekijk ook de profi set van Fissler!
Prijs: €544,-
Met deze kwalitatieve aluminium koekenpan van maarliefs 28cm Ø, ben je verzekerd van een goede warmteverdeling en topkwaliteit.
Danzij de harde keramische anti-aanbaklaag is de pan zelfs bestand tegen metalen spatels en lepels. Weg dus met al die kunststof spatels en micro-plastics. Geen zorgen meer over een kapotte anti-aanbaklaag maar een pan die jarenlang goed blijft!
Prijs: €48,-
Bekijk ook de koekenpannenset!
Prijs: €145,-
Deze aluminium koekenpan ziet er niet alleen mooi uit door het nieuwe, super strakke design van Tefal maar is ook super duurzaam geproduceerd. Door de dikte van het aluminium heeft de koekenpan een stabiele temperatuur verdeling en koelt deze niet te snel af.
Met een speciale keramische anti-aanbaklaag is het mogelijk om te bakken zonder olie. Lekker gezond dus bezig dus! Ook kan de pan prima in de vaatwasser en is het aluminium goed bedekt met een beschermende coating. Kies dus voor duurzaamheid met deze pan die jaren lang goed blijft.
Prijs: €37,49
Bekijk ook de koekenpannenset!
Prijs: €86,24
Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het aankopen van een inductie koekenpan. Niet elk materiaal is namelijk geschikt voor een inductie kookplaat en je wilt natuurlijk wel de beste koekenpan voor inductie zodat je voorlopig vooruit kunt. Het is dus van belang een aantal zaken te checken:
Niet elke koekenpan is geschikt voor inductie. Een inductiekookplaat levert namelijk zelf geen warmte zoals een gasfornuis of keramische kookplaat. Een inductiekookplaat transporteert namelijk energie via een magnetisch veld naar de onderkant van de desbetreffende pan. De bodem van de pan wordt hierdoor warm, vandaar dat er dus weinig energie verloren gaat.
Omdat de inductiekookplaat dus zelf niet warm wordt en gebruik maakt van een magnetisch veld, moet het materiaal van de pan hiervoor geschikt zijn. Dit kun je controleren door de aanwezigheid van het volgende symbool:
Dit symbool is terug te vinden op de verpakking van de pan, op de pan zelf of in de advertentie. Controleer dus of de koekenpan geschikt is voor inductie.
Omdat een inductiekookplaat met een magnetisch veld werkt, heeft deze een bepaald bereik. Het is hierbij belangrijk dat de bodem van de pan zo goed mogelijk contact maakt met de kookplaat. Een ronde wokpan is dus ongeschikt voor inductie tenzij de kookplaat hiervoor een speciale holte heeft.
Naast het contact met de plaat heeft ook elke inductie zone een bepaalde diameter. We nemen als voorbeeld even een ronde zone met een diameter van 25 cm. Dit betekend dat deze zone contact maakt met 25 cm van de bodem van de pan. Dus stel je hebt een koekenpan van 27 cm, dan wordt 25 cm gelijkmatig warm en 2 cm warmt langzaam op door geleiding van het metaal. In dit geval is dat prima te doen maar je kunt je voorstellen dat een pan van 30 cm minder handig is.
Veel mensen denken dat een koekenpan gewoon een koekenpan is maar dat is absoluut niet zo! Er zijn verschillende metalen waar een inductie koekenpan van gemaakt kan zijn. Deze metalen gaan allemaal anders om met warmte en hebben dus enorm invloed op het eindresultaat van hetgeen dat gebakken wordt. Hieronder een opsomming van metalen die we tegenkomen en hun voor- en nadelen bij gebruik.
De meeste (inductie) koekenpannen die ik tegenkom zijn van aluminium. Aluminium is goedkoop en heeft een hoge warmtegeleidbaarheid. Deze warmtegeleidbaarheid houdt in dat de pan erg snel warm wordt en dat je vrijwel meteen kunt beginnen met bakken. Dat is toch een voordeel? Klopt! maar ook een groot nadeel, de pan koelt namelijk ook snel af door deze eigenschap. Wanneer ik dus een een relatief koude biefstuk op de warme pan leg, koelt de pan in een rap tempo af. Het dichtschroeien van vlees gaat dus minder makkelijk tenzij je de kookplaat op vol vermogen zet. Even de voor- en nadelen op een rij:
voordelen
nadelen
De voor- en nadelen die hierboven zijn beschreven zijn wel afhankelijk van de dikte van de pan. Wanneer de bodem een stuk dikker is zal het aluminium minder snel opwarmen en ook minder snel kromtrekken. De wat duurdere aluminium koekenpannen zijn daarom een stuk dikker waardoor de nadelen flink gereduceerd worden. Goedkope aluminium pannen hebben het tegengestelde effect. Mijn eerlijke mening: laat die goedkope pannen in de winkel liggen! Je doet veel langer met een duurdere pan en de ervaring is vele malen beter.
Een alternatief die te koop is zijn RVS koekenpannen voor inductie. Hoewel deze pannen wel een stuk duurder zijn vind ik de pannen het fijnst bij dagelijks gebruik.
Doordat RVS een wat lagere warmtegeleidbaarheid heeft dan aluminum, warmt deze langzamer op. Het voordeel hiervan is dat de inductie koekenpan goed op temperatuur blijft wanneer ik voedsel toevoeg. Dit geeft een veel stabieler resultaat en mooie gelijkmatige garing. Daarnaast is RVS ook veel duurzamer en vaatwasser bestendig. Enig puntje is dat het vlees snel plakt aan RVS waardoor er veel olie of boter nodig is. Persoonlijk ga ik dus liever voor een RVS koekenpan met anti-aanbaklaag. Hieronder de voor- en nadelen van een RVS koekenpan voor inductie:
Voordelen
Nadelen
Doordat RVS erg hard is van structuur blijven deze pannen super lang goed. Met een goede RVS pan kun je dus vlot 20 jaar vooruit (mits je er goed mee om gaat). Om de anti-aanbaklaag intact te houden gebruik ik zelf daarom alleen maar kunstof- of houten spatels. Daarnaast stapel ik de pannen met pannenbeschermers ertussen.
Tot slot, de gietijzeren koekenpannen voor inductie. Deze koekenpannen vind ik persoonlijk een categorie apart. Zelf vind ik gietijzeren pannen namelijk minder geschikt voor dagelijks gebruik. Dit heeft eigenlijk met zowat elke eigenschap van de pan te maken.
Gietijzer heeft een zeer lage warmtegeleidbaarheid en warmt dus heel langzaam op. Het voordeel hiervan is echter wel dat ze amper afkoelen na het toevoegen van voedsel. Het is dus super goed geschikt om vlees of groente te schroeien of grillstrepen te creëren (bij een grillpan). Je kunt dus een biefstukje of hamburger een lekkere krokante korst geven en dat geeft echt veel smaak! Met deze koekenpannen kan dus echt een hoge kwaliteit bereikt worden, echter zijn ze minder gebruiksvriendelijk! Hieronder zie je waarom:
Voordelen
Nadelen
Met een gietijzeren koekenpan kun je dus heel goed bakken op hoge temperatuur. Voor het bakken van steak is dit ideaal en wordt er echt veel mooier resultaat behaald ten opzichte van andere koekenpannen! Zeker een meerwaarde dus. Toch zijn deze pannen minder geschikt voor dagelijks gebruik omdat er veel haken en ogen aanzitten. Dit is wel een persoonlijke mening! Sommige zweren erbij deze pannen elke dag te gebruiken.
De beste koekenpan inductie is een koekenpan met een platte bodem. Hierbij moet de bodem van de pan ongeveer dezelfde diameter hebben als de inductiezone van de plaat. Als de bodem een kleinere diameter heeft is dat niet erg, veel te groot echter wel.
Verder is een RVS pan de beste keuze omdat RVS een mooie warmtegeleiding heeft, vaatwasserbestendig is en niet snel deukt of krom trekt. Zowel de pannen met als zonder anti-aanbaklaag is aan te bevelen. Met anti-aanbaklaag is sneller schoon te krijgen en brand minder snel aan. Zonder anti-aanbaklaag gaan veel langer mee en zijn dus duurzamer.
Als alternatief voor RVS is ook aluminium een goede keuze mits dit dik aluminium is. Aluminium trekt namelijk snel krom omdat het een zacht metaal is. Daarnaast koelt het snel af wanneer voedsel wordt toegevoegd. Koop dus geen goedkope aluminium pannen omdat deze weinig aluminium bevatten en dus dun zijn. Het resultaat? Wegwerp pannen.
Mijn uiteindelijke advies is dus echt om meer geld uit te geven voor een goede pan omdat deze veel langer mee gaan. Aan het einde van de rit ben je goedkoper uit met één RVS koekenpan dan 5 aluminium koekenpannen van slechte kwaliteit.
Wat is de beste grillplaat voor inductie? En waar ligt dit precies aan? Op deze vragen geef ik antwoord in dit onderzoek.
Ik ben op zoek gegaan naar het verschil tussen een Wadjan en een wokpan. Wat ik heb gevonden is uiterst interessant. Daarnaast heb ik een top 4 gemaakt van de beste wadjan/ wokpannen.
In deze test ben ik op zoek gegaan naar de beste inductie kookplaten. Daarnaast deel ik nuttige informatie over het aansluiten van de kookplaat en wat hiervoor nodig is.