Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.

Akkoord
Niet akkoord

Beste Japanse messenset (2023)

Onafhankelijke test

Japanse messenset in leren hoes

Of je nu een beginner of een professional bent, een goede Japanse messenset mag niet ontbreken in de keuken. Geen lade vol wegwerp messen met verschillende kleurtjes maar gewoon een aantal degelijke messen die je van alle gemakken voorzien, een leven lang meegaan én er stijlvol uitzien

Door het extra geharde staal is een Japanse messenset erg populair onder zowel hobbykoks als professionele koks. De hardheid van het staal zorgt er namelijk voor dat het mes vlijmscherp geslepen kan worden en niet snel bot wordt. Er is natuurlijk niets vervelender dan het snijden van vlees of groente met een bot mes! Een ander voordeel van de hardheid is dat het lemmet heel dun gesmeedt kan worden waardoor een fijn hanteerbaar mes ontstaat die niet al te zwaar is. 

Er is veel informatie te vinden over deze Japanse messen, hierdoor zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Om het makkelijker te maken heb ik daarom alvast de beste Japanse messenset hieronder geselecteerd. Daarnaast geef ik extra informatie over de Japanse messen en wat de voor- en nadelen zijn. Nieuwsgierig? Klik dan hieronder op “lees meer” voor meer informatie.

Lees meer

Beste Japanse messenset (2023)

#1 Diamant Sabatier Riyouri Messenblok

Beste RVS messenset!

diamant sabatiermessenblok

Deze Diamant Sabatier Riyouri messenset wordt geleverd met robuust eikenhouten messenblok. Dat is niet alleen super praktisch maar staat ook nog eens stijlvol in de keuken! 

Deze messen hebben de traditionele Japanse look en zijn op Japanse wijze geslepen. Je bent dus verzekerd van vlijmscherpe messen! Het kwalitatieve RVS zorgt ervoor dat de messen niet gaan roesten en weinig onderhoudt nodig hebben. Met de levenslange garantie van Diamant Sabatier ben je daarnaast verzekerd van een kwalitatief product!

Dus waar wacht je nog op? Ga voor kwaliteit en garantie!
Prijs:   €150,95

#2 VDN Japanse messenset 67 laags damaststaal  

Beste traditionele Japanse messenset!

VDN japanse messenset

Met deze damaststalen messenset heb je echt het neusje van de zalm! Deze vlijmscherpe messen bestaan elk uit maarliefs 67 lagen staal wat samen het sierlijke damaststaal vormt. De kern van de messen zijn gemaakt van het zeer harde VG10 staal wat roest- en slijtvast is. Ben dus verzekerd van een vlijmscherp snijvlak die niet snel breekt en lang scherp blijft. Beter dan dit gaat het echt niet worden. 

Kies dus voor een messenset die levenslang mee gaat! Want eenmaal in bezit wil je echt niet anders meer (en dat hoeft ook niet).

Prijs:   €229,99

#3 Japanse messenset 9 delig

Meest complete set!

10 delig japanse messenset

Met deze 9 delige  Japanse messenset heb je meteen alles in huis wat je nodig hebt. Of je nu een hakmes, broodmes of schilmes nodig hebt, alles zit erbij! En niet alleen de messen zijn super scherp maar de prijs ook! Zo heb je betaal je nog geen €16,- per mes.

Deze RVS messen zijn makkelijk zelf te slijpen en hebben een mooie Japans uiterlijk. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het sierlijke patroon van het metaal en het houte handvat. Ook de stabiliteit van de messen is op Japanse wijze vervaardigd waardoor de messen makkelijk hanteerbaar zijn!

Ga dus voor een complete set en ben meteen klaar!
Prijs:   €142,50

#4 Blade Masters 5-delige Messenset

Meest ergonomisch handvat!

Blade Masters 5-delige japans Messenset

Deze 5 delige Japanse messenset valt natuurlijk meteen op door het fraaie design. Het RVS lemmet heeft een prachtig Japans patroon en wordt extra beschermd door een krasbestendige coating. Zo blijven de messen lang mooi en heb je er jarenlang plezier van. Om de messen (en vingers) ook in de bestekla te beschermen, heeft elke mes een beschermkapje over het snijvlak, ideaal dus.

De handvatten van de messen zijn ergonomisch en gemaakt van anti-slip materiaal. Hierdoor ligt het mes uitermate fijn in de hand en heb je optimale grip. Dat is natturlijk wel prettig wanneer je met een vlijmscherp mes aan het snijden bent!
Prijs:   €49,95

Waar je op moet letten bij een Japanse messenset

Een Japanse messenset is natuurlijk een prachtige aankoop maar waar moet je nu eigenlijk op letten? Omdat er enorm veel variatie is in kwaliteit en uiterlijk van de messen is het handig om vooraf te weten wat het beste bij je wensen en eisen past. Is een duurder mes per definitie beter? En waarom zijn deze messen eigenlijk duurder? En hoe zit het met onderhoud en gebruiksgemak? Helaas ligt het net te complex om hier een simpel antwoord op te geven. Daarom wil ik graag uitgebreidt uitleggen:

  • Wat de verschillende soorten Japanse messen zijn
  • Van welk materiaal Japanse messen gemaakt zijn
  • Hoe de Japanse messen te onderhouden.

Uiteindelijk zal in de conclusie duidelijk zijn wat de voor- en nadelen zijn van de Japanse messenset. Dit maakt het makkelijker om een keuze te maken tussen de tientallen japanse messensets.

Welke soorten messen zitten er in een Japanse messenset?

Er zijn verschillende soorten messen die je tegen kunt komen in een Japanse messenset. Een gedeelte van de messen in bedoeld voor bijvoorbeeld grotere stukken vlees/groente terwijl andere messen meer bedoeld zijn voor kleinere voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld kleine vruchten. Je kunt je voorstellen dat het niet handig is om met een lang mes een aardappel te moeten schillen. Hieronder een opsomming van verschillende Japanse koksmessen die op de markt zijn.

Gyuto

Gyuto (letterlijk: vleesmes) is een Japans koksmes dat wordt gebruikt voor het snijden van vlees, vis en gevogelte. Het heeft een dun lemmet met aan het uiteinde een bolster voor balans en ondersteuning. Het is verkrijgbaar in verschillende maten, variërend van klein tot extra groot, afhankelijk van het soort voedsel dat u wilt snijden.

Het Gyuto-mes is door zijn veelzijdigheid een belangrijk stuk gereedschap in elke keuken. Het kan worden gebruikt om dikke stukken vlees te snijden. Bovendien kan hij worden gebruikt voor het uitbenen van gevogelte, maar ook voor het aansnijden van braadstukken of andere grote stukken vlees. Met zijn scherpe rand en uitgebalanceerd gewicht maakt het Gyuto-mes elke kooktaak eenvoudiger en efficiënter. 

Santoku

Santoku mes

Santoku is een type Japans keukenmes dat steeds populairder wordt in de Westerse wereld. Het is een veelzijdig en universeel mes, herkenbaar aan zijn unieke vorm. Het lemmet (blad) heeft een breed, plat oppervlak met een gebogen rand waardoor het kan worden gebruikt voor snijden, scheppen en pletten. Het lemmet van de Santoku mes is meestal tussen de 16-19 cm lang en kan voor allerlei taken in de keuken worden gebruikt - van het snijden van groenten/ fruit tot het snijden van vlees en vis

Nakiri

Nigiri japans mes

De nakiri kenmerkt zich door zijn rechte snijkant en dikke lemmet waardoor hij perfect is om snel en efficiënt groenten te hakken. Door het zwaardere gewicht van het lemmet gaat hakken door dikke groenten zoals wortelen, aardappelen en pompoen erg makkelijk. Daarnaast is het ook makkelijk om met het mes groente te scheppen en te verplaatsen.

Sujihiki

Sujihiki japans koksmes

Sujihiki is een soort Japans keukenmes dat voornamelijk wordt gebruikt voor snijden van vlees en vis. Het heeft een lang en dun lemmet met een enkelzijdige afgeschuinde rand die aan één kant is geslepen. Het mes is meestal gemaakt van roestvrij staal of koolstofstaal en het handvat is meestal gemaakt van hout. Door het lange lemmet van de Sujihiki mes snijdt hij met gemak door vis en vlees maar wordt ook vaak gebruikt voor groente en fruit. Het kan ook worden gebruikt om sushirolletjes en ander delicaat voedsel te snijden. Dit type mes is perfect voor wie thuis sushi of sashimi gerechten wil bereiden en mooi dunne plakjes wil snijden.

Deba

Deba japans koksmes

Een Deba mes is een traditioneel Japans keukenmes dat wordt gebruikt voor het snijden van vis en schaaldieren. Het wordt gekenmerkt door zijn zware blad en brede, platte vorm, waardoor het ideaal is om door botten en wervels te klieven. Dit type mes wordt al eeuwen in Japan gebruikt en is door zijn veelzijdigheid nog steeds populair. Het kan worden gebruikt om te fileren, in blokjes te snijden, fijn te hakken en meer. Deba is een essentieel hulpmiddel in elke Japanse keuken, waardoor het gemakkelijk is om heerlijke visgerechten te bereiden. Wel is dit mes maar aan één zijde geslepen dus alleen voor rechtshandig gebruik.

Petty

Japans petty mes

Een Petty is een klein Japans keukenmes dat voor verschillende taken wordt gebruikt, zoals schillen, hakken en snijden. Het heeft een dunner lemmet dan andere soorten keukenmessen, waardoor het gemakkelijker te hanteren is. Door het kleinere formaat en lichtgewicht ontwerp, zijn de messen ideaal voor preciezere taken zoals het schillen en ontpitten van fruit en groenten. Petty messen worden vanwege hun veelzijdigheid en gemak vaak gebruikt door professionele koks en thuiskoks. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, vormen en materialen om aan verschillende behoeften te voldoen.

Van welk materiaal is een Japanse messenset gemaakt?

Bij de zoektocht naar een Japanse messenset is je vast opgevallen dat er verschillende materialen zijn die gebruikt kunnen worden. Deze materialen kunnen invloed hebben op de levensduur van de messen maar ook op het gebruik. Zo zijn sommige materialen niet roestvast en hebben deze meer aandacht nodig dan andere. Daarnaast zien sommige materialen er ook fraaier uit dan andere wat voor sommige (thuis)koks ook een voordeel oplevert. Hieronder ga ik structureel kijken naar de onderdelen van het japanse koksmes.

Heft

Het ‘heft’ is een term die verwijst naar het handvat van een keukenmes. Het heft kan worden gemaakt van hout, plastic of metaal (carbonstaal of RVS). Alle drie de materialen zijn prima mits het mes goed in de hand ligt. Het is natuurlijk wel prettig (en veilig) om een goede grip te hebben op het handvat.

Enige nadelen van hout, kunststof en carbonstaal is dat ze niet (volledig) vaatwasser bestendig zijn. Zo zal hout en kunststof na enige tijd gaan verkleuren en wordt deze mogelijk poreus. Carbonstaal zal gaan roesten en slijt een stuk sneller. Het beste is dus om de messen met een lauw sopje af te wassen om het heft zo goed mogelijk te houden. Toch liever vaatwasser bestendig? Kies dan voor RVS.

Lemmet

Het lemmet is het snijblad dat bij een japanse messenset altijd van staal is gemaakt. Het kan worden gemaakt van roestvrij staal, carbonstaal of damaststaal, afhankelijk van het beoogde gebruik. De hardheid en scherpte van het mes is afhankelijk van het type staal dat in de constructie is gebruikt. Hieronder de verschillende soorten staal die we tegen kunnen komen.

koolstofstaal 

Koolstofstaal wordt van oudsher al gebruikt om messen van te maken. Koolstofstaal is een legering van ijzer en koolstof en is een stuk harder dan alleen ijzer. Het koolstof gehalte is hier verantwoordelijk voor en geeft dus meer hardheid aan het staal. Dit heeft als voordeel dat het minder snel slijt en het mes dus minder snel bot wordt. Het koolstofgehalte heeft dus direct invloed op de hardheid van het mes en dus ook op de slijtage. Helaas heeft dit ook een keerzijde, hardheid zorgt namelijk ook voor breekbaarheid. Een mes met te veel koolstof zal dus sneller breken. Het dun geslepen deel van het mes zal hierdoor kleine “hapjes” krijgen en kan mogelijk breken bij teveel druk.

Een ander nadeel is dat koolstofstaal corrodeert. Bij slecht onderhoudt zal deze gaan roesten, wat ten koste gaat van het complete mes. Daarnaast zal er altijd een donkergrijs laagje over het mes komen, wat patina genoemd wordt. Sommige mensen vinden dit juist mooi maar houdt er rekening mee dat deze altijd zal ontstaan, tenzij je het mes regelmatig polijst (afgeraden).

RVS

RVS, ook wel roestvast staal genoemd, is net als koolstofstaal een legering van onder andere ijzer en koolstof. Om ervoor te zorgen dat het staal niet volledig corrodeert wordt er Chroom toegevoegd aan deze legering. Wil het staal roestvast worden, moet er minimaal 11-13% chroom worden toegevoegd aan de legering, wat helaas ten nadelen komt van de hardheid van het staal. Chroom is namelijk een stuk taaier en zorgt dus dat de hardheid afneemt. Het voordeel hiervan is dat het mes minder snel breekt, het nadeel dat het mes lastiger te slijpen is.

Er zijn enorm veel verschillende soorten RVS op de markt te krijgen. RVS kan naast Chroom ook nog andere metalen bevatten. Deze andere metalen hebben allemaal weer een ander effect op de hardheid en slijtage van het staal en dus op de scherpheid van het mes. Hier wil ik niet teveel over uitweiden omdat dit een studie op zich is. 

Damaststaal 

Een staalsoort die vaak gebruikt wordt bij een Japanse messenset is Damaststaal. Damaststaal heeft eigenlijk geen vaste samenstelling maar ontstaat door verschillende staalsoorten door elkaar te smeden. Bij dit proces worden verschillende soorten (heet) staal in elkaar geslagen waardoor er dunne laagjes ontstaan. Dit geeft een heel typisch patroon wat er erg sierlijk uitziet. Damaststaal wordt dan ook vaak gebruikt bij de sierlijke Japanse messen. 

Vaak wordt bij damaststaal een RVS soort en een hoog koolstofstaal gebruikt welke in elkaar worden geslagen. Hierdoor ontstaat er een hoge hardheid en is het mes nog steeds roestvast. Door de hardheid is het lemmet erg dus te smeden en ontstaat er een flinterdun, licht mes. Het nadeel hiervan is dan het snijvlak kan breken bij verkeerd gebruik (hakken van harde stukken voedsel bijvoorbeeld).

Welk metaal is het beste bij een Japanse messenset?

Hoewel deze vraag heel vaak voorbij komt is er helaas geen eenduidig antwoord te geven. Om te beginnen is het erg persoonlijke welke metaal je het fijnste vind. Zoals boven al te lezen is heeft elk type metaal zijn voor- en nadelen. Het is maar net welke van deze je het belangrijkst vindt! 

Wat wel belangrijk is, is dat je een bewuste keuze maakt en daar het juiste mes bij kiest. Ga dus voor jezelf na of je bijvoorbeeld zelf het mes regelmatig wilt slijpen, of dat deze zo lang mogelijk scherp moet blijven. En wil je een sierlijk mes? Of is een standaard design ook goed genoeg. Tot slot nog de optie of het mes mag corroderen of dat deze roestvast moet zijn. 

Door de enorme variatie aan verschillende stalen is het tegenwoordig lastig te zeggen welke nu beter is. Het allerbeste is om met trial en error (en een beetje vooronderzoek) de beste keuze te maken. Probeer eens wat verschillende messen uit van een vriend, vriendin of andere bekende en kijk wat je prettig vind werken.

Hoe de Japanse messenset te onderhouden

Hoeveel onderhoudt een japanse messenset nodig heeft is afhankelijk van het type materiaal waarvan het mes gemaakt is. Zo is een mes die volledig van RVS is (zowel heft als lemmet) beter bestand tegen de vaatwasser dan een koolstofstalen mes met houten heft. 

Vaatwasser bestendigheid

Hoewel RVS en damaststaal niet corroderen door de vaatwasser, is toch het advies om de messen niet in de vaatwasser te doen. Dit heeft namelijk invloed op hoe lang het mes scherp blijft. De hoge temperatuur en chemische stoffen die worden gebruikt hebben een nadelig effect op de structuur van de RVS. Het beste is dus om alle messen na gebruik af te wassen met een lauw, zacht sopje en daarna goed droog te maken. Zo blijven de messen langer scherp en slijten ze minder snel.

Slijpen

In principe zijn alle messen te slijpen, ongeacht van welk staal ze gemaakt zijn. Wel is het ene mes moeilijk te slijpen dan het ander. Koolstofstaal is bijvoorbeeld makkelijker te slijpen dan RVS en damaststaal. RVS is wat taaier en daardoor (iets) lastiger te slijpen. Damaststaal is daarentegen weer enorm hard en is daarom ook wat moeilijker te slijpen. Met behulp van de juiste slijpsteen zou je dit zelf kunnen. Ook kun je terecht bij bedrijven die de messen professioneel voor je slijpen.

Beste koekenpan inductie: Test 2023

In deze test heb ik gekeken naar de beste koekenpannenset voor inductie koken. Daarnaast is er nog extra informatie beschikbaar waar je op moet letten bij het kopen van een koekenpan.

Ontvang regelmatig interessante info over eten en kookgerei!