
Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Het kan zijn dat je na vele barbecue sessies hebt besloten door te gaan naar het volgende level, namelijk: de kamado. Maar is het eigenlijk wel zo’n goed idee om een fortuin neer te leggen voor zo’n keramisch ei? Ik durf te wedden dat dit een gedachte is die vaak voorbij komt en twijfel met zich mee brengt. Heel begrijpelijk ook, je geeft je vrouw (of man) natuurlijk niet graag gelijk wanneer hij/zij vraagt of een kamado wel écht nodig is.
Maar… gelukkig ben ik daar om je van het juiste advies te voorzien! Ik ga je helpen met het verkrijgen van een eerlijk antwoord op de meest gestelde vragen. Zo kun je met een gerust hart de juiste keuze maken én je partner overtuigen (of niet). Waarom doe ik dit? Omdat ik zelf meerdere jaren voor deze twijfel heb gestaan en uiteindelijk de juiste keuze heb gemaakt. Om ervoor te zorgen dat ook jij de beste keuze maakt is mijn advies als volgt, ga voor jezelf na:
Waarom je een kamado wilt
Wat wil je met de kamado doen?
Welk budget heb je ter beschikking?
Als je de bovenstaande informatie helder hebt kunnen we door naar het hoofdonderwerp van deze blog, namelijk de waarheid achter de kamado. Hierbij ga ik vooral uitleggen wat de voor- en nadelen zijn, waar je op moet letten en wat je absoluut niet moet doen. De volgende topics komen hierbij aan bod:
Wat kun je doen met een Kamado bbq?
Wat zijn de voor- en nadelen van een Kamado bbq?
Goedkope vs dure Kamado’s?
Welke kamado’s zijn het beste?
Daarnaast ga ik ook een persoonlijk advies geven welke kamado je het beste kunt kopen. Deze selectie is tot stand gekomen vanuit zowel mijn persoonlijke ervaring als een hoop onderzoek wat ik gedaan heb. Liever meteen door mijn persoonlijke selectie? Klik dan op de onderstaande knop "Meteen naar de beste kamado’s”.
Laten we beginnen bij het begin, wat is een kamado eigenlijk?: Een kamado (Japans: fornuis) is een keramische BBQ die (in de meeste gevallen) een eivorm heeft. Meeste mensen refereren dan ook naar deze BBQ’s als zijnde “Big green egg” maar dat is onjuist. Big green egg is namelijk een merk en niet de naam van het type BBQ. Wel zijn zij de uitvinders van de kamado dus ergens is deze gedachtegang wel logisch. Toch zijn er tegenwoordig legio verschillende merken die een kamado verkopen, we zien door de bomen het bos niet meer.
Wat de Kamado uniek maakt in zijn vermogen om te isoleren. De keramische wand van het ei weerkaatst namelijk de hitte afkomstig van de kolen. Bij een stalen BBQ gaat de warmte veel sneller verloren omdat metaal een sterk geleidend vermogen heeft. De buitenkant van zo’n BBQ warmt dus snel op, zonde van de energie en dus de kolen. Een kamado is dus vele malen zuiniger dan andere BBQ’s.
Het voordeel van een sterk isolerend vermogen is dat de temperatuur veel makkelijker te regelen is. Daarnaast kan de kamado uren op temperatuur gehouden worden en kun je makkelijk 14 uur lang de temperatuur (redelijk) constant houden! Het voordeel hiervan? Lange “Low & slow" sessies om vlees de perfecte garing te geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gerechten als: Spare ribs, Pulled pork, buikspek of brisket. Maar ook ovengerechten zoals brood of ovenschotels gaan perfect. Eigenlijk is een kamado vergelijkbaar met een oven, alleen dan met die typische BBQ smaak!
Low&Slow: Pulled pork (5Kg)
Het allergrootste voordeel van de kamado is dat het een echte alleskunner is. Je kunt het ei namelijk gebruiken voor indirect grillen, direct grillen, warm roken, koud roken, schroeien, bakken, braden, etc… De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos! Alles wat met koken en warmte te maken heeft, kun je met een kamado uitvoeren. Of het nu winter of zomer is, ochtend of avond, er is altijd wel een reden te vinden om hem aan te steken.
De prijs is natuurlijk altijd een heikel punt bij deze BBQ’s. Al helemaal als je geen BBQ liefhebber bent is het lastig te begrijpen waarom mensen “zo’n ding” nou aanschaffen. Een beetje fatsoenlijke kamado kost al snel €600,- en dat is natuurlijk fors ten opzichte van een Weber van €100,- waar je ook een speklap op kan bakken, toch? En laten we eerlijk zijn, dat is best een sterk tegenargument! Daarom moet je jezelf de vraag stellen wat je ermee wilt gaan doen. Voor af en toe een speklap en een hamburger bakken heb je absoluut geen kamado nodig, voor lange Low & Slow sessies weer wel. Bepaal dus voor jezelf of je de kamado in zijn volle glorie wilt gaan gebruiken, zo ja: dan is die €600,- helemaal niet zoveel meer.
Een ander nadeel van de kamado is dat hij loeizwaar is (tot wel 100kg) en super breekbaar. Het verhuizen van een kamado kan dus een behoorlijk spannend moment zijn. Het ergste denkbare scenario is natuurlijk dat je je kamado van €1000,- kapot laat vallen tijdens het laden! Brrr, ik moet er niet aan denken. Gelukkig zijn er verzekeringen (inboedel) en zitten onder de meeste kamado’s handige wieltjes.
Na aanschaf van de kamado wil je natuurlijk wel de beste spullen gaan gebruiken. Je wilt natuurlijk wel het beste voor je kind.. eehh kamado. Zo wil je natuurlijk de beste kolen, een pizza steen, roterend spit, thermometers (liefst op WiFi), handschoenen, lederen schort, tangen… Je voelt hem al, gevalletje eindeloze put. Ook hierbij zijn de mogelijkheden eindeloos en ontzettend duur! Hoewel je dit stuk zelf in de hand hebt kan het een dure hobby worden. Ben dus gewaarschuwd.
Een heel belangrijk punt vind ik de strijd tussen goedkope en dure kamado’s. Want is goedkoop per definitie duurkoop? Het antwoord is: Dat hangt er vanaf hoe goedkoop. Een kamado van €150,-? No way dat dit een goede aankoop is. Ik kom ze vaak tegen in folders van supermarkten of budgetwinkels: mini kamado’s voor een spotprijs. Mijn advies: lekker laten staan want je kunt er niets mee. Eigenlijk vervallen alle voordelen van de kamado omdat de ketel (het ei) simpelweg te klein is en het keramiek van slechte kwaliteit. Een fatsoenlijke kamado koop je vanaf €500,- a €600,-. Een top kamado koop je vanaf €1000,-.
Dit komt voornamelijk door de hoogwaardige onderdelen zoals RVS en keramiek. De uiteindelijke prijs van een kamado wordt gebaseerd op een aantal punten namelijk: kwaliteit van de onderdelen, innovatie, garantievoorwaarden en merk.
Een duurdere kamado is gemaakt van betere en sterkere materialen. Zo is het keramiek dikker, zijn de scharnieren van het deksel (veel) minder gammel én is het onderstel van hoogwaardige kwaliteit. Ik heb verschillende merken geprobeerd maar dit verschil is echt enorm tussen een budget- en een high end kamado.
Duurde kamado's zijn altijd voorzien van de nieuwste snufjes. Denk hierbij aan glasvezel afdichting, “gewichtloze” deksel (sterk scharnier), beter regelbare ventilatie schachten etc. Zo heeft Kamado Joe een nieuwe smart Kamado die je met een druk op de knop kan aansteken, zelf de temperatuur kan regelen en nog veel meer gave gadgets.
Een super belangrijk punt vind ik de garantie voorwaarden. Zo bieden BGE en Kamado Joe levenslange garantie op de keramische onderdelen! The Bastard iets minder met 5 jaar garantie op deze onderdelen. Dat is natuurlijk wel echt een sterk voordeel ten opzichte van goedkopere alternatieven met maar 2 jaar garantie. Ze hebben zelf dus ook niet het vertrouwen dat hun keramiek lang mee gaat…
Zoals bij elk product is de prijs ook afhankelijk van het merk. Zo zijn de duurdere kamado’s allemaal super goed maar past de ene beter bij de gebruiker dan de andere. BGE is bijvoorbeeld de “founder” van de kamado en is het meest iconisch met hun groene ei. Kamado Joe is daarentegen zeer innovatief en heeft enorm veel accessoires te koop. The Bastard is weer wat scherper geprijsd, is van Nederlandse bodem en heeft een erg stoer design. Allemaal persoonlijke keuzes dus, één ding is echter zeker: het zijn alle drie toppers.
absoluut! Mits je hem gebruikt voor Low & Slow sessies, de onderdelen van goede kwaliteit zijn en wanneer je optimaal gebruik maakt van zijn veelzijdigheid.
Zeker zijn deze beter! Dit zit hem vooral in de kwaliteit van de onderdelen, innovatie, garantievoorwaarden en merk. Kamado’s onder de €600,- zijn laag in kwaliteit, gaan snel kapot én kunnen alleen grillen. Vanaf €1000,- heb je topkwaliteit en ga je echt verschil merken ten opzichte van goedkopere alternatieven.
In action: Ik met mijn kamado Joe jr.
Is The Bastard Kamado kwaliteit of een verspilling van je geld? Duik in mijn diepgaande onderzoek om te ontdekken of deze Nederlandse kamado echt zijn beloftes waarmaakt. Kwaliteit of oplichterij? Vind het antwoord in deze blog..
In deze uitgebreide review deel ik mijn persoonlijke ervaring over de kamado Joe Classic II
De absolute do en don'ts van de pizzasteen. Leer waarom de pizzasteen het verschil maakt bij het bakken van een echte Italiaanse pizza.