Eetinfo logo

Review The Bastard: Zijn de beloftes waar?

The bastard kamado medium en large

“The Bastard” (voorheen Black Bastard) is een keramische BBQ die is ontworpen in Nederland. Het bedrijf heeft als doel om kwalitatieve en duurzame kamado’s te maken die geschikt zijn voor elk type weer, wat een weerspiegeling is van het Nederlandse klimaat. 

Met hun robuuste ontwerp en hoogwaardige materialen zijn deze kamado’s gebouwd om lang mee te gaan, en zijn ze geschikt om zowel in de zomer als in de winter te gebruiken. MAAR… worden deze beloftes wel waargemaakt? Alles wat je moet weten over dit zwarte ei vind je hier. In deze blog ga ik de volgende onderwerpen uitleggen en bekijken:

  • Wat zijn eigenschappen van The Bastard?
  • Wat maakt The bastard uniek?
  • Waarom kiezen voor The Bastard?
  • Wat is mijn ervaring? En van andere gebruikers?

 

Inhoudsopgave

Eigenschappen van The Bastard kamado BBQ

Hoogwaardige onderdelen

Wat maakt The Bastard zo speciaal? Nou, het begint allemaal met de materialen die zijn gebruikt. Deze barbecue is namelijk gemaakt van keramiek van zeer hoge kwaliteit welke duurzaam is geproduceerd. Dit betekent dat de hitte binnenin goed wordt vastgehouden. En dat is ideaal als je lange Low & slow sessies wilt toepassen om bijvoorbeeld heerlijke malse spare-ribs te maken. En dat is nog niet alles. Omdat de warmte zo goed vastgehouden wordt, hoef je niet voortdurend kolen toe te voegen. Zo is het dus een efficiënte manier van grillen.

Ook heeft The Bastard een stevig scharnier waarmee je het deksel makkelijk kan optillen zonder door je rug te gaan. Dit scharnier is gemaakt van hoogwaardig materiaal en beweegt dus zonder enige speling. De afdichting van het deksel is gemaakt van glasvezel wat makkelijk schoon te maken is en veel langer meegaat dan het eerdere vilt dat werd gebruikt.

Verder heeft de kamado ook een robuust onderstel met stevige wielen. Zo staat de kamado als een huis maar is hij ook makkelijk te verplaatsen. Dat is op zich ook wel handig, de Large variant kan namelijk wel 140 kg wegen inclusief het onderstel! Dat moet dus wel kwaliteit zijn.

Accessoires

Standaard worden er een aantal accessoires meegeleverd die positief bijdragen aan het gebruiksgemak van de kamado. Zo zit er standaard een RVS kolenmand bij waardoor het verwisselen van oude kolen in een handomdraai is gedaan, echt super handig. Daarnaast wordt het as van de kolen opgevangen in een aslade die gemakkelijk te verwijderen en te legen is. Verder beschikt The Bastard ook over een multi-level cookingsysteem waarmee je de grill op verschillende hoogtes kunt zetten.

Verder zijn er ook nog talloze losse accessoires te koop die het barbecueën makkelijker maken. The Bastard investeert hier flink in en domineert de markt met producten als gietijzeren pannen en grillen, dutch ovens, snijplanken, messen, tangen, etc. Dit geef extra ruimte voor talloze toepassingen die nog gedaan kunnen worden.

Duurzaamheid en Garantie

Wat de duurzaamheid betreft, daar hoef je je geen zorgen over te maken. The Bastard kan tegen een stootje en is bestand tegen alle weersomstandigheden. Of het nu zomer is of winter, je kunt altijd rekenen op The Bastard. En om je extra vertrouwen te geven, biedt het bedrijf ook een garantie van vijf jaar. Als er iets mis is, wordt het opgelost. Zo simpel is het. Een kanttekening is wel dat je de kamado meteen dient te registreren na aankoop om in aanmerking te komen voor de 5 jaar garantie. 

Warmteregulatie

Het regelen van de temperatuur is een belangrijk onderdeel bij het gebruik van een kamado en The Bastard maakt dit heel eenvoudig. Je kunt de temperatuur heel precies instellen met behulp van de luchtschuif en de robuuste gietijzeren topventilatie. Of je nu op lage temperatuur wilt roken of op hoge temperatuur wilt grillen, het is allemaal vrij nauwkeurig te regelen. Doordat The Bastard de warmte zo goed vasthoudt, is het ook nog eens een zuinige barbecue. Je hebt minder kolen nodig om de temperatuur op peil te houden. En dat scheelt aan het einde van de rit niet alleen geld maar ook een hoop tijd. Je hoeft namelijk niet tijdens een lange sessie kolen te vervangen en aan te steken.

Waarom een The Bastard Kamado?

Wat vaak de reden is dat mensen afhaken bij deze kamado is de prijs. En eerlijk is eerlijk, ik snap volkomen dat mensen vraagtekens zetten bij deze hoge prijzen. Er zijn namelijk kamado’s op de markt die letterlijk 3x goedkoper zijn! Toch zit het iets genuanceerder en is “The Bastard” zelfs goedkoper dan zijn directe concurrenten Kamado Joe en Big Green Egg. 

Het is net als bij het klussen. Met goed gereedschap gaat alles makkelijker en krijg je een beter resultaat. Dat is bij barbecueën net zo. Als je een goede barbecue hebt, dan wordt het grillen een stuk leuker en worden de gerechten lekkerder! En daarom is The Bastard een goede keuze.

Vergelijk je The Bastard met andere merken, dan zie je een paar grote verschillen. Ten eerste de kwaliteit. The Bastard is gebouwd om lang mee te gaan. Het is een stevige barbecue die tegen een stootje kan. Dat is fijn, want je wilt natuurlijk niet na een paar jaar weer een nieuwe moeten kopen. Daarnaast geeft The Bastard maar liefst vijf jaar garantie op hun barbecues. Dat is een teken van vertrouwen en kwaliteit, toch? Ze weten dat ze een goed product hebben gemaakt en durven daar garantie op te geven.

Tot slot zijn er ook nog een hoop extra uitbreidingen te koop die allerlei leuke toepassingen mogelijk maken. Deze accessoires zijn speciaal gemaakt om optimaal te werken met een Bastard BBQ en niet met een goedkoper alternatief. 

Eigen ervaring en reviews

Het product

De reviews van eigenlijk elke kamado van “The Bastard” zijn goed. Zo worden er continu 4,5 tot 5 sterren uitgedeeld en zijn de gebruikers laaiend enthousiast. Mijn eigen ervaring is ook erg positief met deze kamado. Wat mij vooral opviel waren de robuuste onderdelen die meteen een hoop vertrouwen gaven. Geen gammele onderdelen of kraakjes/ piepjes bij het openen van het deksel. Het enige wat ik minder vind is de afwerking van de ventilatieschacht aan de onderkant. Deze is namelijk een beetje rafelig afgekit en oogt niet zo netjes. Ik twijfelde hierdoor zelfs of het een productiefout was, maar dat was niet. Verder heb ik, en nog andere gebruikers, niets aan te merken op deze kamado van Nederlandse bodem.

Klantenservice

Met een beoordeling van 3,5 sterren op Trustpilot scoort de klantenservice ruim voldoende. Mensen zijn hier of helemaal tevreden en geven 4 sterren, of helemaal ontevreden en geven 1 ster… Moeilijk om daar echt sterke conclusies uit te trekken.

Conclusie: The Bastard kamado

“The Bastard”, voorheen bekend als de Black Bastard, heeft zich gevestigd als een solide optie in de wereld van kamado BBQ’s. Deze in Nederland ontworpen kamado maakt gebruik van hoogwaardige materialen.

Belangrijke onderscheidende factoren van The Bastard zijn onder meer zijn hoogwaardige keramische constructie, de efficiëntie in het vasthouden van warmte, en de duurzaamheid, met name in variabele weersomstandigheden – een knipoog naar het veranderlijke Nederlandse klimaat.

Daarnaast biedt The Bastard tal van accessoires, wat bijdraagt aan het gebruiksgemak en de veelzijdigheid van de kamado. De barbecue komt standaard met een RVS kolenmand en een aslade, evenals een multi-level cooking systeem.

Ook op het gebied van garantie en klantenservice toont The Bastard zijn betrokkenheid bij de klant. Met een garantie van vijf jaar toont het bedrijf zijn vertrouwen in de kwaliteit en duurzaamheid van het product. Hoewel de klantenservice gemengde beoordelingen krijgt, blijft de algemene consumentenervaring positief.

De prijs van The Bastard is weliswaar hoger dan sommige andere merken op de markt, maar de investering in deze kamado BBQ wordt gerechtvaardigd door de topkwaliteit, en duurzaamheid.