Eetinfo logo

Houtskool BBQ’s: Hulp bij kiezen

Hamburgers die gebakken worden op een houtkool bbq.

Het kan zijn dat je nog geen BBQ hebt (of een andere wilt) en een keuze moet maken uit 1001 verschillende modellen. Wat moet je dan eigenlijk kiezen? En wat zijn de verschillen? Je wilt natuurlijk wel voorlopig vooruit kunnen.
Er is enorm veel variatie in prijs en kwaliteit wat de keuze niet per se makkelijker maakt. Zelf heb ik ook voor deze keuze gestaan en hier veel onderzoek naar gedaan. Het is enorm belangrijk om vooraf voor jezelf te bedenken wat je wilt gaan doen met de barbecue! Het is natuurlijk zonde om veel geld uit te geven aan functies en accessoires die je toch niet gaat gebruiken. Bedenk dus vooraf welke van de volgende punten je belangrijk vindt:

  • Direct grillen
  • Indirect grillen
  • Low & slow cooking
  • Roken (Koud en/of warm)
  • Oven gerechten bakken (bijv. Pizza, brood, lasagne etc.)
 

Heb je een een duidelijk beeld van wat je belangrijk vindt? Mooi, ik heb namelijk een selectie gemaakt van verschillende soorten houtskool bbq’s die te koop zijn. De opsomming start met “simpele” houtskool bbq’s die relatief weinig kunnen tot bbq’s die van alle markten thuis zijn. Klik hieronder op de groep waar je meer over wilt weten en bekijk de beste modellen. 


Inhoudsopgave

1. Basic BBQ

Basic -bbq

Met basic bbq bedoel ik de wat goedkopere modellen die op verschillende plaatsen te koop zijn. Zo vind je regelmatig dit soort bbq’s in supermarkten of bij budget ketens. Deze basic bbq’s kunnen eigenlijk allerlei vormen en maten hebben en zijn soms super handig als  “meeneem model” voor op vakantie of bij het vissen. 

+ Voordelen van de basic BBQ

Zoals ik al zei is er veel variatie in de basic bbq’s. Zo heb je bijvoorbeeld opvouwbare bbq’s en tafelmodellen. Daarnaast is er ook veel variatie in de grootte van de ketel van de bbq. Toch hebben ze allemaal iets belangrijks gemeen: ze zijn relatief voordelig geprijsd! En dat is zeker een voordeel als je hem bijvoorbeeld op vakantie wilt gebruiken of als je gewoon een keer een speklap en een hamburger wilt bakken. 

– Nadelen van de basic BBQ

Het nadeel van deze basic houtskool bbq’s is dat ze vaak zo goedkoop mogelijk geproduceerd worden. Dat is tevens volkomen logisch want als consument wil je zo’n bbq ook gewoon voor een klein prijsje. Als je namelijk 2x per jaar de bbq aansteekt heb je geen zin om honderden euro’s neer te leggen. Je wilt dan voor een paar tientjes klaar zijn. 

Wat de kwaliteit betreft zijn deze bbq’s dus van lage kwaliteit. Dat betekent dat er weinig materiaal is gebruikt. Hierdoor hebben de barbecues meestal geen deksel en is de ketel van dun plaatstaal. Daarnaast is de grill gemaakt met dunne spijlen en is de luchttoevoer niet altijd te regelen.

Conclusie: basic bbq

Is een basic bbq per definitie slecht? Nee op zich niet, mits je de juiste verwachtingen stelt. Je betaald namelijk weinig en krijgt daar een simpele bbq voor terug. Kun je er dan lekkere gerechten mee maken? Absoluut! De basic bbq is namelijk super geschikt voor met name grillen. En eerlijk is eerlijk, daar heb je gewoon niet zoveel voor nodig. Kort door de bocht heb je een vuurtje nodig en een grill die je erboven hangt, grillen maar!

Wil je dus gewoon een aantal keer per jaar een speklap, visje of groente grillen en meer niet? Dan heb je echt niet meer nodig dan een fatsoenlijke basic barbecue.

Interesse in een basic BBQ? Bekijk dan mijn blog over de beste basic BBQ onder de €100,-.

2. Rocket stove

Rocket stove

Een rocket stove is een heel bijzonder type barbecue die niet eens bekend is bij de meeste mensen. Deze bbq heeft een heel typische vorm en blinkt uit in zijn “schone” verbranding. De unieke vorm zorgt er namelijk voor dat er een sterke luchtstroom ontstaat die het vuurtje behoorlijk hard laat branden. Hierdoor ontwikkeld er minder roet en fijnstof en produceert de bbq een hoge temperatuur. De naam “Rocket stove” is dus niet voor niets.

+ Voordelen van de Rocket stove

Een Roket Stove bbq is een compacte bbq die ideaal is om mee te nemen. De bbq is uitermate geschikt om mee de wildernis in te nemen. Ga je dus bijvoorbeeld wild kamperen of nachtvissen? Dan is een Rocket stove super handig en efficiënt. Er is namelijk minimaal hout nodig om een super heet vuur te creëren.

Een andere voordeel is de “schone” verbranding van de Rocket stove bbq. Er ontstaat hierbij weinig roet en fijnstof. Daarnaast zorgt de efficiënte verbranding ook voor een laag verbruik van brandstof.

– Nadelen van de Rocket stove

De Rocket stove is geen bbq voor lange sessies. Ze zijn enorm handig om snel op gang te krijgen maar zijn hierdoor minder geschikt om uren te gebruiken. Het houtcompartiment is hier ook niet naar gemaakt, er kan namelijk niet zoveel hout in. Daarnaast is de rocket stove zeer beperkt in zijn gebruik. 

Conclusie: Rocket Stove

De Rocket Stove bbq is eigenlijk vergelijkbaar met een gaspit of gasbrander, alleen dan op hout gestookt. Dat betekent dat een Rocket stove erg handig is om een pannetje op te zetten en te verwarmen. Hierdoor kun je zelfs in de wildernis een eitje bakken en een pannetje water opwarmen. Super handig dus als je geen gasfles mee wilt slepen en minimale ruimte hebt. Als je wilt grillen kun je ingrediënten aan een stok rijgen en boven het vuur houden. Op zich leuk maar minder gebruiksvriendelijk.

3. Kogel BBQ

Kogel BBQ

Eén van de meest iconische barbecue ooit gemaakt: de kogel bbq. Deze schotelvormige barbecue is terug te vinden in veel huishoudens en dat is ook niet voor niets. De kogel bbq is in allerlei soorten en maten te koop en er is veel variatie in kwaliteit. hierdoor is er gegarandeerd een bbq te koop die bij je budget past.

+ Voordelen van de kogel bbq

De kogel bbq biedt enorm veel voordelen. Zo is de barbecue gemakkelijk aan te steken, is de luchttoevoer te regelen én warmt hij snel op. De wat duurdere bbq’s hebben meestal ook een speciale opvangbak voor as en zijn daardoor makkelijk en snel schoon te maken. 

Door de aanwezigheid van een deksel kan de kogel bbq ook gebruikt worden voor de wat langere kooksessies en is deze zelfs geschikt voor low & slow! De temperatuur is namelijk best aardig te regelen als je de juiste techniek gebruikt. 

– Nadelen van de kogel bbq

Het grootste nadeel van de kogel bbq is dat deze van (dun) plaatstaal is gemaakt. Dit staal wordt extreem heet waardoor er warmte verloren gaat en de temperatuur lastig te reguleren is. Een Low & slow sessie kan dus wel maar is lastig bij bijvoorbeeld harde wind of koudere buiten temperatuur. 

Daarnaast zijn er ook kogel bbq’s die té goedkoop zijn geproduceerd en daardoor wiebelig en gammel zijn. Deze vallen al snel van ellende uit elkaar.

Conclusie: kogel bbq

Dankzij de deksel en vorm van de kogel bbq is deze multi inzetbaar. Zo kun je grillen, low & slow*, roken en zelfs oven gerechten maken in de bbq. 

*Low & slow kan wel maar is niet heel nauwkeurig. Het is lastig de temperatuur constant te houden, de buitentemperatuur en wind hebben hier namelijk enorm veel invloed op. 

Voor de barbecuër die alles wil kunnen en geen honderde euro’s uit wil geven is dit echt dé ideale barbecue. Eén tip: koop wel een fatsoenlijke! Om je hierbij te helpen heb ik een blog gemaakt met de beste kogel barbecues.

4. Smoker BBQ

Smoker bbq

Zoals de naam al doet vermoeden is een smoker BBQ uitermate geschikt om mee te roken. Hiermee bedoel ik echter wel het type bbq waar ook mee gebakken kan worden. Er zijn namelijk ook rook kasten die uitsluitend voor roken bedoeld zijn, deze bedoel ik dus niet! De smoker BBQ kan in sommige gevallen op een kogel bbq lijken maar komt ook in totaal andere vormen voor. 

+ Voordelen van de smoker bbq

Een smoker bbq heeft net zoveel voordelen als de kogel bbq. Zo komt de smoker in verschillende vormen en maten voor en is deze te koop in verschillende budgetten. Door de vorm en eventuele waterbak is de smoker uitermate geschikt om voedsel koud of warm te roken. Daarnaast zien sommige smokers er erg stoer uit en hebben een robuuste industriële look. Voor het oog dus ook echt een dikke plus!

– Nadelen van de smoker bbq

Net als bij de kogel bbq zijn smokers altijd van staal gemaakt. Dit brengt met zich mee dat de temperatuur lastig te regelen is omdat de warmte verloren gaat via de buitenkant van de smoker. 

Ook zijn de grotere smoker behoorlijk aan de prijs terwijl ze niet per definities meer kunnen dan een goedkopere kogel bbq. 

Conclusie: Smoker bbq

Met de smoker BBQ kan eigenlijk alles gedaan worden wat ook met een kogel bbq kan worden gedaan. Zo kun je grillen, low & slow*, roken en zelfs oven gerechten maken in de bbq. 

*Low & slow kan wel maar niet altijd even  nauwkeurig. Het is lastig de temperatuur constant te houden, de buitentemperatuur en wind hebben hier enorm veel invloed op. 

Sommige smokers zijn ook zeer geschikt als accessoire voor in de tuin door hun robuuste en stoere look. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen deze bbq simpelweg kopen omdat ze er gaaf uitzien.

5. Kamado BBQ

Kamado bbq

Een kamado BBQ is een keramische barbecue die herkenbaar is aan de typische ei-vorm. Voor veel bbq liefhebbers is dit het hoogst haalbare resultaat bij het kopen van een bbq. Kamado’s kom je vaak tegen in tuincentra en worden regelmatig gebruikt in restaurants. Ook hierbij is er veel variatie in de prijs en de kwaliteit.

+ Voordelen van de Kamado 

Een kamado biedt enorm veel voordelen ten opzichte van andere bbq’s. Zo is de kamado zeer robuust en kan deze de temperatuur heel goed vasthouden in de ketel. Dit heeft als voordeel dat de temperatuur nauwkeurig te regelen is en dat er weinig brandstof nodig is bij een low & slow sessie. Daarnaast ziet een kamado er natuurlijk ook fantastisch uit en valt deze meteen op in de tuin of onder de overkapping.

– Nadelen van de Kamado 

Ik denk dat de meeste mensen het grootste nadeel meteen weten te benoemen: de prijs. Een kamado is namelijk behoorlijk aan de prijs. Onder de €500,- heb je echt geen fatsoenlijke (echt niet kopen, geloof me). Daarbij komt nog dat de bbq loeizwaar en super breekbaar is. Omstoten is dus absoluut een no go.

Conclusie: Kamado BBQ

Dat de kamado de beste soort bbq wordt genoemd is niet gek. Je kunt met een kamado letterlijk alles wat met bbq’en en bakken te maken heeft doen. Grillen, indirect grillen, low & slow, roken, pizza bakken, brood bakken en zelf taart bakken gaat geweldig goed in deze bbq. Echt multi inzetbaar dus. Daarnaast zijn er talloze accessoires te koop om de kamado te upgraden zoals een rotisserie, gietijzeren grill, pizzasteen en ga zo maar door.

Op zoek naar een goede kamado? Check dan mijn reviews op de categorie pagina over kamado’s.

Meer over BBQ?

hub: BBQ

In de barbecue hub vind je allerlei informatie over de beste barbecues en accessoires. Leer hier over houtskoolgrills, gasbarbecues, rookovens, en nog veel meer. Kortom, alles wat je wilt weten over barbecueën vind je hier!

Ga meteen naar bbq blogs