Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.

Akkoord
Niet akkoord

Gevulde portobello

met knolseldercrème en Italiaanse mango salade

Opgemaakt bord met gevulde portobello, knolseldercreme en italiaanse salade

Met dit recept maakt u de beste gevulde portobello met Italiaanse twist! Een sensatie voor zowel de mond als het oog en super eenvoudig te maken. Dit recept bevat extra informatie over de bereiding van gevulde portobello's. Hierbij wordt gekeken naar de volgende punten:

  • Wat zijn portobello's?
  • Hoe lang moeten portobello's in de oven?
  • Hoe kunnen portobello's worden klaargemaakt?

Toch liever meteen door naar het recept? Klik dan de button hieronder.

Wat zijn portobello's?

De portobello is een paddenstoel die eigenlijk niets anders is dan een zeer grote kastanjechampignon. De kastanjechampignons worden zo geteeld dat zij groter zijn en dus uitermate geschikt zijn om te vullen met een overheerlijke vulling. Een portobello zit vol met allerlei vitamines en vezels en kan prima gebruikt worden als vleesvervanger. Dit heeft vooral te maken met de umami smaak en de structuur van de paddenstoel.

Wel bevatten portobello's een stuk minder eiwitten dan vlees. Dit leent zich dus perfect voor het vullen met eiwittenrijke producten zoals bijvoorbeeld kazen, bonen, noten en peulvruchten.

De bereiding van een portobello

Een vraag die wij vaak voorbij zien komen is "hoelang moet een portobello in de oven?". Om daar antwoord op te geven willen wij graag naar de verschillende bereidingswijze kijken van de portbello. Aller eerst is het handig om te weten dat een portobello vol zit met vocht. Dit is niet anders als bij normale kastanjechampignons, het is immers exact hetzelfde product alleen dan groot. Dat betekend dus dat er rekening moet worden gehouden met een flinke krimp tijdens het bakken. Daarnaast moet het vocht ergens naartoe kunnen om te voorkomen dat de portbello zompig wordt. Hier even kort wat manieren op de portobello te bereiden:

Grillen:

Een portobello is uitermate geschikt om te grillen. Onze voorkeur gaat hier vooral uit naar het grillen op de BBQ om er een diepe grillsmaak aan te geven. Uiteraard is grillen op een grillpan ook goed te doen en wordt hier de umami smaak ook mee geaccentueerd. Een belangrijke tip: smeer de portobello wat in met olijf- of truffelolie. Dit bakt mooier en smaakt heerlijk.

Roerbakken:

Het is ook mogelijk om de portobello in reepjes te snijden en te roerbakken. Deze is dan bijvoorbeeld te serveren met pasta, noedels of aardappelpuree. Het voordeel van roerbakken is dat het sneller gaat en dat je grotere stukken hebt dan bij een champignon. Vooral voor het mondgevoel en de structuur van het gerecht is dit dus ideaal.

Oven of kamado:

Tot slot is het ook mogelijk om de portobello's te vullen en in de oven te stoppen. Ook kan dit prima op de kamado bij indirecte warmte. Het voordeel van vullen is dat je smaken en structuren kan toevoegen aan de portobello en hier erg veel varianten op te bedenken zijn. Maar hoelang moet deze nu in de oven? Dat is weer afhankelijk van de vulling en de dikte van de portobello. Gemiddeld genomen zal dit zo'n 30-45 minuten zijn op 200°C.

Graag willen wij een advies geven wat betreft het klaar maken in de oven. Zoals namelijk eerder al benoemd bevat een portobello enorm veel vocht wat vrijkomt tijdens het bakken. Als de portobello meteen inclusief vulling in de oven wordt gedaan zal de vulling gaan zwemmen in het vocht en dat is zonde. Ons advies is daarom om de portobello's eerst 20 min. zonder vulling in de oven te stoppen en deze daarna goed droog te deppen met keukenpapier. Vervolgens vult u de portobello en plaatst deze opnieuw in de oven.

Tip: Grill de ongevulde portobello eerst in 15-20 minuten gaar op de BBQ en plaats daarna met vulling in de oven.

Recept: 4 personen

Bereiding: 45 minuten

Toch liever Vega? Laat het vlees gewoon weg en u hebt nog steeds een heerlijk gerecht!

Ingrediënten

portobello's:

  • 4 grote portobello's
  • 125g gerookte spekreepjes (optioneel)
  • 4 sjalotjes
  • 40g pijnboompitjes
  • 6 cherrytomaatjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bol buffelmozzarella
  • Truffel-/olijfolie (optioneel)

Knolseldercrème:

Ingrediënten

Italiaanse mango salade:

  • 1 mango
  • 6 cherrytomaatjes
  • 1/2 komkommer
  • 3 bruine boterhammen
  • 50g Parmigiano Reggiano
  • 100g olijven in knoflookolie
  • 150g italiaanse slamelange
  • 70g parmaham (optioneel)
  • Balsamico stroop
  • Extra vierge olijfolie
  • 40g pijnboompitjes

Benodigdheden:

Knolseldercrème:

  • Schil de aardappelen en de knolselderij en snijd in grove blokken (maakt niet uit hoe groot).
  • Voeg de aardappelen en knolselderij toe aan een pan water en breng aan de kook.
  • Controleer na 20-30 minuten of het mengsel gaar is. Doe dit door erin te prikken met een vork of satéprikker. Als u geen weerstand meer voelt is het gaar.
  • Haal dan de pan van het vuur en giet het aardappel- knolselderij mengsel af.
  • Stamp het mengsel zo fijn mogelijk met de aardappelstamper en voeg de crème fraîche toe.
  • Roer het geheel goed door elkaar. Nog te kruimig? Voeg wat melk of water toe naar smaak.
  • Haal de blaadjes basilicum van het takje en snijd deze fijn (in reepjes). Voeg toe aan de crème.
  • Breng tot slot op smaak met peper en zout.

gevulde portobello

  • verwarm de oven (of kamado) voor op 200°C.
  • Smeer de portobello's helemaal in met een dun laagje olijfolie (of truffel- olijfolie).
  • Doe de portobello's voor 20 min. in de oven met de steel omhoog.
    Tip: Gaar de portobello's 15 min op de grill op de BBQ i.p.v. in de oven.
  • Doe de spekjes in een steelpannetje en bak deze op middelhoog vuur uit.
  • Snijd de sjalotjes in ringen en snijdt de knoflook in kleine stukjes (persen mag ook).
  • Haal de spekjes uit de pan en verwijder het spekjesvet. Doe een kleine scheut olijf olie in de pan.
  • Fruit de sjalotjes eerst op middelhoog vuur en voeg na 2 min. de knoflook toe.
  • Snijd ondertussen de cherrytomaatjes in 4 delen en verwijder de zaadlijsten. Voeg ook toe.
  • Bak nog 2 minuten het gehele mengsel en voeg de spekjes weer toe. Het vuur mag nu uit.
  • Snijd de mozzarella in kleine blokjes en rooster de pijnboompitjes even kort.
  • Wanneer de portobello's gaar zijn mogen deze uit de oven. Dep zo goed mogelijk droog met keukenpapier.
  • Vul de portobello's met het spekjes mengsel en doe er wat mozzarella en pijnboompitjes op.
  • Bak de gevulde portobello's 15-20 minuten af in de oven van 200°C.
  • Garneer tot slot de gevulde portobello's met balsamico stroop.

Italiaanse mango salade

  • Verwijder de korst van de bruine boterhammen en snijd het brood in blokjes van 2cm. 
  • Doe de blokjes in een kommetje en voeg een scheut olijfolie en een mespunt zout toe.
  • Bak de blokjes op laag vuur aan in een koekenpannetje totdat deze krokant zijn
    Tip: Dit gaat ook makkelijk in de airfryer op 180°C voor 10 minuten.
  • Doe de slamelange in een ruime kom en voeg de olijven toe.
  • Snijd de komkommer, de cherrytomaatjes en mango en voeg toe aan de sla.
  • Voeg een scheut olijfolie toe en meng het geheel.
  • Trek de parmaham uit elkaar in kleine stukjes en voeg toe aan de salade.
  • Voeg als laatst de Parmezaan, geroosterde pijnboompitjes en croutons toe. Zelf doen wij dit op het bord. De croutons worden na verloop van tijd weer zacht. Voeg deze dus vlak voor het eten toe.
  • Garneer tot slot met balsamico stroop!

Eet smakelijk!!

Ontvang regelmatig interessante info over eten en kookgerei!